Spalování směsi vodíku a zemního plynu ve spalovacích komorách kotlů a plynových turbín

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se věnuje v této době velmi aktuálnímu tématu přídavku (nízkoemisního) vodíku do zemního plynu. Pohled je zaměřen především na spalování této plynné směsi. Úvodní část je věnována spalování plynných paliv obecně, na ní navazuje odborná rešerše konstrukcí spalovacích komor kotlů na plynná paliva a plynových turbín. Rešeršní část doplňují informace o současném poznání a využití vodíku. Jsou představeny také nové projekty vodíkových technologií v oblasti spalování. Praktická část uvádí bilanční návrh spalování plynného paliva, a to i převedením do reálných podmínek. Teoretický rozměr bilance spalování plynné směsi práce rozšiřuje o představení výpočtového návrhu a stavbě technologie směšování vodíku a zemního plynu s následným spalováním v nechlazené komoře. Závěrečná část obsahuje program pro výpočet provozních stavů při změně variabilních podmínek představené technologie.
Master‘s thesis specifically deals with very current topic of blending (low-emission) hydrogen and natural gas. A key view focus on combustion of a mixture hydrogen and natural gas. Preliminary part describes combustion of fuel gases in general and is followed by a technical search on construction of combustion chambers of boilers and gas turbines. It’s added information about current development and utilization of hydrogen. New projects of hydrogen combustion technologies are also introduced. Practical part shows a calculation of a gas mixture combustion balance in real conditions. It‘s extended by proposal and construction of a blending technology of hydrogen and natural gas with subsequent combustion in an uncooled combustion chamber. Concluding part includes a program for operating states calculating when the variables of introduced technology are changing.
Description
Citation
HONZÍČEK, Š. Spalování směsi vodíku a zemního plynu ve spalovacích komorách kotlů a plynových turbín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Caha (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Milčák (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student odprezentoval obsah své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Které hodnoty termočlánků jste využili (teplotní pole)? Byly nějaké změny při pilotním provozu? Jaká bude účinnost, kdy byste využili spalovací turbínu? Srovnávací číslo u paliv – jak moc by se změnilo? Otázky byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO