Akumulace elektrické energie pomocí technologií Power to gas

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá akumulací elektrické energie pomocí technologie power to gas (P2G). Práce je rozdělena na dvě části. V první části je popsán celý systém od výroby elektrické energie, přes vodu až po výrobu vodíku dostupnými technologiemi a jeho následné možnosti využití. U jednotlivých částí P2G systému jsou popsány jejich provozní podmínky, výhody, nevýhody i účinnost. Druhá část práce je praktická. Je vybráno několik možných využití vyrobeného vodíku a je stanovena výsledná účinnost těchto P2G systémů. Na závěr je určité využití vyrobeného vodíku porovnáno z energetického hlediska se systémem, který je v současné době využíván k akumulaci elektrické energie.
This diploma thesis deals with accumulation of electricity energy using power to gas technology (P2G). The thesis is divided into two parts. The first part describes the whole system from the production of electricity, through water to the production of hydrogen by available technologies and possibilities of using hydrogen. For individual parts of the P2G system are described their operating conditions, advantages, disadvantages and efficiency. The second part of the thesis is practical. Several possible uses of hydrogen produced and the efficiency result of these P2G systems are determined. Finally, there is one use of the hydrogen produced which is compared from the energy point of view with the system that is currently used to store electricity.
Description
Citation
BARTLÍKOVÁ, Z. Akumulace elektrické energie pomocí technologií Power to gas [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Caha (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Milčák (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Studentka odprezentovala obsah své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Upřesněte princip P2G technologie? Jakou účinnost byste získala, když byste využila třetí variantu (metanizace + vtlačení do sítě)? Jaká bude emise, když byste spalovala v hořáku methan s kyslíkem? Jaké jsou podmínky při Sabtierove reakci? Jaké jsou náklady P2G? Otázky byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO