Bilanční výpočty pro technologie CCS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá technologií CCS. V první části je popsán hlavní skleníkový plyn oxid uhličitý. Druhá část se zaměřuje na popis technologie CCS a možných metod záchytu oxidu uhličitého a jiných plynů. Třetí část je věnována výpočtům pro aplikaci technologie CCS, konkrétně vysokoteplotní karbonátové smyčce, na reálnou hnědouhelnou elektrárnu. Na konci práce je celková bilance elektrárny, která zahrnuje srovnání s využitím a bez využití technologie CCS.
This thesis deals with CCS technology. In the first part, the main greenhouse gas carbon dioxide is described. The second part focuses on the description of the CCS technology and possible methods of capturing carbon dioxide and other gases. The third part is devoted to the calculations for the application of CCS technology, specifically the high-temperature carbonate loop, to a real lignite-fired power plant. At the end of the thesis is the overall balance of the power plant, which includes a comparison with and without the use of CCS technology.
Description
Citation
KOTRÁŠ, P. Bilanční výpočty pro technologie CCS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Caha (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Milčák (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student odprezentoval obsah své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Jak vzniká voda při zmíněné technologii? Jaká je situace ve světě? Proč by se měla tato metoda vyplatit? Prosím o vysvětlení účinnosti zmíněné elektrárny. Jaký mechanismus a za jaké podmínky jsme schopni vyloučit vodu ze směsi CO2 a H2O. Z jakého důvodu byl zvolen výměník na principu vzduchu? Jaká je kritická teplota CO2? Otázky byly částečně zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO