Vliv specifické lokality na cenu rodinného domu: Brno – Divišova čtvrť

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá posouzením a vyhodnocením vlivu specifické lokality Brno – Divišova čtvrť na cenu rodinného domu. Rešerše je zaměřena na trh s nemovitostmi, popis zástavby bývalých dělnických kolonií, pojem cena a jeho interpretace a komparativní metody. Dále je popsána lokalita Divišova čtvrť s veškerými specifiky a provedena analýza realitního trhu v této lokalitě včetně prognózy budoucího vývoje. V rámci vlastního řešení je sestavena databáze srovnávaných nemovitostí a je provedeno ocenění rodinného domu ve čtyřech vybraných lokalitách za použití metody přímého porovnání. Vliv lokality, spolu s dalšími faktory, je rovněž statisticky vyhodnocen pomocí vícerozměrné lineární regresní analýzy. Výsledky ocenění i vícerozměrné lineární regresní analýzy jsou diskutovány a je zhodnocen vliv specifické lokality.
This diploma thesis deals with assessment and evaluation of the influence of specific location Brno – Divišova čtvrť on the price of a house. The research section aims at the real estate market, a description of development in the former workers’ colonies, the concept of price and its interpretations and comparative methods. The location Divišova čtvrť with its all specifics is described and an analysis of the real estate market in this location including prognosis of further development is executed hereafter. A database of comparable properties is compiled and appraisal of a house in four selected locations using direct comparison method is executed within own solution. Besides other factors, the influence of location is also statistically evaluated using multiple linear regression analysis. The results of both appraisal and multiple linear regression analysis are discussed and the influence of specific location is assessed.
Description
Citation
KONŠELOVÁ, T. Vliv specifické lokality na cenu rodinného domu: Brno – Divišova čtvrť [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Leonard Hobst, CSc. (místopředseda) Ing. Josef Čech, Ph.D. (člen) doc. Ing. et Ing. Martin Cupal, Ph.D. et Ph.D. (člen) Ing. Pavel Klika, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Diplomantka seznámila státní zkušební komisi se svou závěrečnou prací, na téma: Vliv specifické lokality na cenu rodinného domu: Brno – Divišova čtvrť. Závěrečnou práci obhajovala jasně a srozumitelně. Z jejího přednesu bylo patrné, že k řešeným úkolům přistupovala velmi zodpovědně. Na otázky komise odpověděla pohotově a s přehledem. Rovněž na doplňkové otázky odpověděla správně a jasně. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomantka svou závěrečnou práci obhájila. prof. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. položila otázku: Navštívila jste zkoumanou lokalitu? doc. Ing. et Ing. Martin Cupal, Ph.D. et Ph.D., položil otázku: Pro zpracování statistického vyhodnocení by byla vhodnější geografická regrese prostorové analýzy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO