Studium chování plastických maziv ve valivých ložiscích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá analýzou mazacího filmu v kontaktech simulovaného axiálního kuličkového ložiska mazaného plastickým mazivem a srovnání tloušťky tohoto filmu s výsledky z jednokontaktního simulátoru typu ball-on-disc. Dle současného stavu poznání jsou tyto simulátory nejpoužívanějším typem aparatury pro popis chování maziva v EHD kontaktu. Zanedbávají však některé faktory působící v reálném ložisku, jako je přítomnost klece, spin a počet valivých elementů nebo geometrie kontaktní oblasti. Je tedy zapotřebí stanovit míru korespondence těchto výsledků s chováním maziva v ložisku. Za tímto účelem jsou provedena měření na unikátní aparatuře simulovaného axiálního ložiska. Efekt jednotlivých faktorů na tloušťku filmu je vyhodnocen pomocí metody Factorial design. Je zjištěna velká odlišnost výsledků získaných na jednotlivých simulátorech, a to zejména v oblasti tendence kontaktů ke hladovění. Z výsledků vyplývá nutnost orientace výzkumu v oblasti mazání ložisek na podmínky co nejbližší reálnému ložisku.
This diploma thesis deals with an analysis of lubrication film in contacts of simulated thrust ball bearing lubricated by greases and comparison of the film thickness between this apparatus and ball-on-disc. According to the literature, ball-on-disc is the most used apparatus for studies of EHL. But these devices neglect some important factors acting in real bearing such as presence of cage, number of rolling elements, their spin or a type of contact geometry. Therefore it is necessary to investigate comparability of these approaches. For this purpose, measurements on unique apparatus of simulated thrust ball bearing are performed. The effect of each factor is evaluated employing Factorial design method. Significant differences are discovered between results, primarily in tendency of contacts to starvation. According to these results, it is necessary to focus the research in the field of bearing lubrication on conditions closer to real bearings.
Description
Citation
KROUPA, J. Studium chování plastických maziv ve valivých ložiscích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) Ing. Jan Čermák, Ph.D., MBA (člen) prof. RNDr. Matej Daniel, Ph.D. (člen) Ing. Kateřina Dočekalová, Ph.D. (člen) Ing. Bronislav Růžička, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Koiš (člen) doc. Ing. Jan Vimmr, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta. Otázky oponenta: 1. V experimentálním zařízení je realizován kontakt axiálního ložiska a skleněného disku. Jak je konstrukčně řešeno zatížení? Jsou všechny valivé elementy zatíženy stejně? ZODPOVĚZENO. 2. Jak je realizován spin valivého elementu (str. 67-68)? ZODPOVĚZENO. 3. Žádám diplomanta, aby uvedl na pravou míru tvrzení na str. 54, že plastická maziva jsou nepředvídatelná. Toto tvrzení je v rozporu s inženýrskou praxí, neboť v praxi úspěšně fungují ložiska mazaná plastickým mazivem, a tedy nějakou předpověď o jejich funkci jistě učinit lze. ZODPOVĚZENO. Otázky členů komise k DP: 4. Ing. Dočekalová: Co se stane při dlouhodobém hladovění ložiska? ZODPOVĚZENO. Dá se proces poškození oddálit? ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO. 5. doc. Mazůrek: Přibližte více do detailu mechanismus zatížení: ZODPOVĚZENO. Záleží na poloze šroubu, který slouží k vyvození zatížení? ZODPOVĚZENO. 6. Ing. Čermák: Co je to minerální a syntetický olej? ZODPOVĚZENO. Jaké jsou limity využití skleněného/safírového disku? ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO. Který bezrozměrný parametr můžete využít pro porovnání? ZODPOVĚZENO. Jak zajistíte porovnatelnost? ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO. 7. Ing. Růžička: Jak byste přistupoval ke zpracování „chaotických“ dat? ZODPOVĚZENO.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO