BUSINESS CENTRUM VÍCHOV

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem diplomové práce bylo větší rozpracování výrobní části z předdiplomového projektu, kde jsme řešili celou parcelu jako architektonicky-urbanistický návrh. Zde se řešila celá parcela s návrhem zástavby v horní části, rodinného domu majitele, výrobní části a pěstebních ploch. V diplomové práci už řešíme podrobněji jen výrobní část. Ve výrobním areálu jsou navrženy dva objekty – první, nacházející se blíže k vjezdu, je budova administrativy obsahující správu areálu, obchod produktů z hlavní výroby, jídelnu pro zaměstnance a ubytování v druhém patře. Druhým je výrobní objekt umístěný v pozadí – je to kompaktní blok zahrnující celý požadovaný program (? program výroby?). Jedná se o dvoupodlažní objekt, který je zapuštěn do terénu ze tří stran a horní část má uprostřed průjezdný pracovní dvůr. Základním konceptem už od začátku bylo navrhnout komplexní objekt, který bude zahrnovat všechny požadované provozy a bude respektovat vesnickou zástavbu, do které má zapadnout. Na pozemku se nachází vzrostlá zeleň, na kterou se v návrhu navazuje, a je doplněna o novou – díky tomu se navržené objekty skrývají za zelenou stěnu a nepůsobí v krajině jako dominantní prvek. Zároveň je tato zeleň i přírodním filtrem mezi výrobní a obytnou zónou. Návrh se snaží respektovat Green New Deal.
The topic of the thesis was to develop the production part in depth from the pre-diploma project, where we dealt with the whole parcel as an architectural-urban design. Here the whole plot was being solved with a development proposal in the upper part, the owner's house, production part and growing areas. In the thesis itself we are only dealing with the production part in more detail. There are two buildings in the production complex – the first, located closer to the entrance, is the administration building containing the management of the premises, the shop of products from the main production, the cafeteria for employees and the accommodation on the second floor. The second one is the production object located in the background – it is a single compact block that includes the entire desired program of the produce. It is a two-storey building that is embedded in the terrain from three sides and the upper part has a passable working yard in the middle. From the beginning, the basic concept was to design a complex object that would include all the required services and would respect the character of the village development, into which it should fit. There is a mature greenery on the parcel to which the design is linked and is supplemented with a new one – thanks to it the proposed objects are shielded by this “green wall” and does not act as a dominant element in the landscape. Simultaneously, it acts as a natural filter between the production and the residential zone. The proposed design is trying to respect the Green New Deal.
Description
Citation
ELIÁŠ, V. BUSINESS CENTRUM VÍCHOV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Akad. arch. Ladislav Kuba - předseda, Ing. arch. Miloš Klement - místopředseda, Ing. Jakub Kotrla - tajemník, Ing. arch. Jiří Gerö, Ph.D. - člen, Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. - člen, Ing. Yvetta Diaz - člen,
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student úvodem prezentoval svůj projekt Business centrum Víchov. Dále byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student reagoval na dotazy a připomínky oponenta: 1) Největším nedostatkem je úplná absence snahy o zdrobnění dlouhých fasád objektů a blízkost nově umístěné výroby k navrženým rodinným domkům. Co vedlo studenta k použití obkladu z cihelných pásků ve vesnici, kde to není zrovna typické? Vznikl tak dojem stavby, která se svým členěním příliš neliší od původního zemědělského objektu. Následovala odborná rozprava s dotazy komise: - Jaké typy krovů jsou v objektech uvažovány? - Jak jsou řešeny světlíky v objektu? - Řešení prostoru v řešeném objektu? - Jak budou vstupovat ubytovaní pracovníci či návštěvníci? - Jsou hlavní vstupy dostatečně zvýrazněny? - Jak je řešena výrobní doprava? Jaké jsou dimenze pro nákladní automobily? - Jak je řešen odvod vody ze střech? Jejich využití? Sklon úžlabí? Student se snažil vcelku velmi dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení, rovněž na většinu otázek členů komise k předložené práci reagoval velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO