Genius loci a nová městská struktura

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Zadáním diplomové práce je návrh nové městské struktury a posílení genia loci ve městě Třebíč. Řešené území se nachází v centru města v části Stařečka a oblasti Polanka. V řešeném území byl v 80. letech 20. st. vybudován průtah a velkokapacitní autobusové nádraží, které změnili jeho původní historický charakter struktury a do centra města přivedli velké množství dopravy. Hlavní myšlenkou návrhu je respekt ke stávající struktuře, a především k objevení jejích hodnot a genia loci. Návrhem je vhodné doplnění a navýšení stávající struktury a vytváření nové blokové struktury, která jasně definuje soukromý a veřejný prostor. Návrh počítá s výstavbou jižního obchvatu, který umožní úpravu hlavních komunikací v centru. Dalšími prvky návrhu je odkrytí, úprava vedení a zpřístupnění Stařečského potoka, přestavba autobusového nádraží a zlepšení pěší prostupnosti územím. Nově navržená zástavba je převážně obytná pro zvýšení hustoty zalidnění centra města a aby se zároveň omezilo rozšiřování zastavěného území, obytnou zástavbou, do krajiny.
The assignment of the diploma thesis is the design of a new city structure and the strengthening of the genius loci in the city of Třebíč. In the 1980s there was a construction of large-capacity bus station together with main road which has led to demoition of multiple original historic building and changing the character of the area. The main idea of the proposal is respecting of the existing structure and especially finding the values and genius loci. The proposal is to gently complete the structure with adding stories and creating new block structure which clearly defines public and private space. The proposal envisages the construction of a southern bypass, which allows the modification of the main roads in the center. Other elements of the design are the discovery, modification of the line and access to the Stařečka stream, reconstruction of the bus station and improvement of pedestrian permeability through the area. The newly designed development is mostly residential in order to increase the density of inhabitants living in the city center and at the same time to limit the expansion of the built-up area by residential development into the landscape.
Description
Citation
FIŠEROVÁ, M. Genius loci a nová městská struktura [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Prostorové plánování
Comittee
Ing. arch. Milan Košař - předseda, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Kateřina Malečková - tajemník, Ing. arch. Josef Sátora, CSc. - člen, Ing. Jan Tichý - člen, doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Studentka představila téma svého diplomového projektu, jímž je návrh městské části města Třebíč. Prezentace byla přehledná, studentka komisi provedla svým návrhem od konceptu až k samotnému výslednému řešení. Studentka okomentovala připomínky oponenta, které měla připravené v rámci prezentace. Jednalo se o okomentování návrhu přemístění nevyužitých soch a úpravy Komenského náměstí. Komise pozitivně okomentovala řešení Komenského náměstí, které studentka navrhla. Předseda komise se tázal na důvod zvolení organického tvaru autobusového nádraží. Studentka pohotově svůj návrh obhájila a vysvětlila návaznost na koncepci využívání srážkových vod a umístění zeleně. Komise zmínila těžší prosaditelnosti organických tvarů z hlediska nákladů, přestože teoreticky návrh funguje. Členové komise doporučili úvahu ohledně velkého bloku, který by dle nich mohl být členěn na menší celky. Dále komise vznesla dotaz ohledně přístupu do podzemního parkování, avšak studentka prokázala reálné řešení. Studentka komisi představila model, který zpracovávala a okomentovala u něj svůj návrh, čímž komisi dokázala zaujmout. Obhájila i návrhové umístění lávky, která propojuje jednotlivé části města.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO