Sportovně rekreační centrum Za Lužánkami, Brno

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Architektonicko-urbanistická studie sportovně-rekreačního centra Za Lužánkami v Brně se zabývá komplexním návrhem sportovně rekreačního areálu. V současnosti je areál dřívějšího Boby centra ve špatném stavu. Plnohodnotně fungujícími objekty v řešeném území jsou hotel, koncertní hala a tenisová hala s venkovními kurty, zbývající objekty a plochy v čele s fotbalovým stadionem chátrají a nenaplňují svůj možný potenciál pro fungování veřejného života. K zadání jsem přistoupil jako k řešení komplikované úlohy s mnoha proměnnými. Návrh přináší jasnou definici a tvarosloví objektů, pobytových, sportovních i rekreačních ploch včetně zeleně. Pomáhá k sociální interakci a navozování nových kontaktů mezi lidmi. Řeší potřeby současné i budoucí generace obyvatel. Propojuje a navazuje na dopravní infrastrukturu okolí na všech úrovních. Odkazuje na minulost a zachovává tak ve vší úctě slavného sportovního genia locci ke kterému přidává svou vlastní osobitou přidanou hodnotu. Na základě koncepce návrhu vznikla studie, jež využívá kvalitního pozemku v atraktivní lokalitě města a nabízí celou škálu sportovních a rekreačních provozů. Hlavní myšlenkou návrhu bylo propojení a navázání území na své okolí. Nabídnutí kvalitního veřejného prostoru, který svým rozsahem funkcí a zaměřením osloví co největší množství obyvatel napříč všemi generacemi. Úměrně své velikosti a významu bylo navrženo několik hmot a objektů, které člení rozsáhlé území do menších navzájem propojených celků. Každá oblast má svou tvář, svou náplň i typickou atmosféru, kterou si získá své uživatele. Dobrý veřejný prostor poznáme podle toho, jak se k němu jeho uživatelé chovají. Stává se tak zrcadlem společnosti. Pokud návrh vyslyší přání a potřeby většiny obyvatel, stává se prospěšným a udržitelným v jakékoliv době.
The architectural-urban study of the sports and recreational centre Za Lužánkami in Brno deals with the complex design of the sports and recreational complex. At present, the area of the former Boby Centre is in a poor condition. Fully functioning buildings in the area are a hotel, a concert hall and a tennis hall with outdoor courts, while the remaining buildings and areas, led by the football stadium, are dilapidated and do not fulfil their potential for public life. I approached the assignment as a solution to a complicated problem with many variables. The design provides a clear definition and morphology of the buildings, living, sports and recreational areas, including green spaces. It helps to social interaction and induce new contacts between people. It addresses the needs of current and future generations of residents. Connects and links to the transport infrastructure of the neighbourhood at all levels. Refers to the past and thus preserves in all respect the famous sporting genius of the locus to which it adds its own distinctive added value. Based on the design concept, a study has been carried out that takes advantage of a quality site in an attractive location in the city and offers a range of sports and recreational facilities. The main idea behind the design was to connect and relate the area to its surroundings. To offer a high quality public realm that will appeal to as many residents as possible across all generations through its range of functions and focus. Proportionate to its size and importance, several masses and objects were designed to divide the large area into smaller interconnected units. Each area has its own face, its own content and its own typical atmosphere that will win over its users. A good public space can be recognised by the way its users treat it. It becomes a mirror of society. If the design listens to the wishes and needs of the majority of the inhabitants, it becomes useful and sustainable at any time.
Description
Citation
JULÍNEK, R. Sportovně rekreační centrum Za Lužánkami, Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing.arch. Pavel Rada - předseda, prof. Ing.arch.Ing. Zuzana Pešková, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. - tajemník, doc. Ing. arch. Juraj Koban, PhD. - člen, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - člen, Ing. Ing. Barbora Nečasová, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Student úvodem prezentoval svůj projekt Sportovně rekreační centrum Za Lužánkami v Brně. Dále byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student reagoval na dotazy a připomínky oponenta: Možná další práce s veřejným prostorem celého území - veřejný prostor je využíván pro rekreační sport. Lze umístit i plochu pro konání kulturních akcí. Situování parkovacích objektů ve značné docházkové vzdálenosti - lze vybudovat parkování pod polyfunkčním objektem, docházka navrženého parkování je 300m. Následovala odborná rozprava s dotazy komise: - konstrukční systém - umístění sloupů pod klenutou střechou je z důvodů statiky - porota - tvar zvolené střechy neodpovídá potřebám vnitřní dispozice - porota - nejsou dostatečně odděleny vstupy pro sportovce a "nesportovce" - porota - hmota polyfunkčního objektu je velmi racionální - opláštění haly - hliníkový materiál + nosný rošt + nerezový kotvící materiál + dřevěné bednění Student se snažil vcelku velmi dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení, rovněž na většinu otázek členů komise k předložené práci reagoval velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO