Genius loci a nová městská struktura

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem této diplomové práce je návrh nové městské struktury, která zapadá do kontextu svého okolí. Řešené území se nachází v centru města Třebíč v městské části Stařečka. Je vymezeno ulicí Sucheniova, Hasskova a Vítěslava Nezvala. Kvůli asanaci v 80. letech zmizela většina velmi živé původní zástavby. V současné době je prostor z velké části nezastavěný, což je pro centrum města nezvyklé. Území má jedinečný potenciál pro vybudování nové lokality s prvky moderního života. Velkou část území zabírá autobusové nádraží, povrchové parkování a frekventovaná komunikace. V návrhu jsem se snažila lokalitu vrátit zpět pro pěší a uzpůsobit tomu veřejný prostor. Díky silné občanské vybavenosti okolí Karlova náměstí bylo důležité nekonkurovat funkčním uspořádáním a doplnit jej v jeden funkční celek. Navržené městské struktury a veřejný prostor vycházejí z pozice historické zástavby. Součástí diplomové práce je i území Polanka, která disponuje podobnými znaky jako část Stařečka. Tato část je řešena pouze jako vize.
The topic of the thesis is a design of a new urban structure fitting to its context. The area is located in historical centre of city Trebic in district Starecka. It is defined by borders of streets Sucheniova, Hasskova and Viteslava Nezvala. Most of the historical structure were demolished during the sanitation in 80‘. Now the area is very open. That is unusual for historical centre. It has good development potential to build a new location with elements of modern life. Most of the area is taken by a bus station, parking and busy street. In my design I tried to return this area to pedestrians and adapt the public space to it. Karl square and surroundings has good civic amenities. It was important to not compete with functional layout and complete it to one unit. Design of the urban structure and public space is based on location of historical development. A part of the thesis is area Polanka which has similar features as part Starecka. This part is designed only as a vision.
Description
Citation
KOZUBÍKOVÁ, A. Genius loci a nová městská struktura [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Prostorové plánování
Comittee
Ing. arch. Milan Košař - předseda, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Kateřina Malečková - tajemník, Ing. arch. Josef Sátora, CSc. - člen, Ing. Jan Tichý - člen, doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Studentka představila téma svého diplomového projektu, jímž je návrh městské části města Třebíč. Součástí prezentace bylo mimo jiné i představení základní etapizace návrhu a návrh veřejných prostor s orientací na pohledově exponované výhledy. Prezentace byla přehledná a graficky na vysoké úrovni. Studentka měla připravené odpovědi na otázky oponenta a řešení dokázala obhájit. Při odborné představě místopředseda okomentoval urbanistický detail, který by dle něj mohl být více propracovaný. Předseda dále komentoval řešení autobusového nádraží a zda je třeba taková kapacita. Studentka však argumentovala vypracovaným průzkumem. Komise se dále tázala na řešení zeleně, které komentovala jako nedopracované, avšak uznala, že se jedná spíše o řešení pro zahradního architekta. Dále se členové dotazovali na řešení zatrubněného potoku, který studentka odkrývá a využívá ve svém návrhu. Celkově studentka prokázala svou odbornou znalost a svůj návrh obhájila.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO