Účelová aktualizace souboru historických objektů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Areál kláštera Porta Coeli v současnosti ožívá od návratu Cisterciáckému řádu v restitucích roku 1995. Vedení kláštera se jej snaží postupně opravovat a zvelebovat. Vzhledem k velké rozloze a dlouhé době zanedbávání, je to úkol ještě na dlouhou dobu. Ve své práci hledám další možnosti využití v současnosti nevyužitých a mnohdy chátrající objektů. Hlavní vstup do areálu je skrze průjezd v budově nové fortny. Tudy proudí dovnitř většina pěších návštěvníků, kteří dále prochází lipovou alejí. V rámci revitalizace bych chtěla ve svém projektu navrhnout využívání této lipové aleje k pořádáním trhů – od těch farmářských s lokálními potravinami až po vánoční. Jsem přesvědčena, že stánky umístěné v aleji spolu s osvětlením na stromech, by dokázaly vytvořit kouzelnou vánoční atmosféru v kulisách významné památky a jistě by přilákaly návštěvníky z velké dálky. V projektu podrobněji řeším budovy sýpky a ovčína. V bývalé sýpce nově vznikne ubytování pro 66 lidí a pivní lázně, z bývalého ovčína bude multifunkční sál vhodný na výstavy, školením, koncerty i svatby. Tyto stavby jsou umístěny v zadní části areálu a tato poloha zajišťuje soukromí při akcích a zároveň by tím neměli být rušeni ani turisté.
The grounds of the Porta Coeli monastery have been revived since their return to the Cistercian order, in restitution in 1995. The monastery's management is gradually trying to repair and improve it. Due to the large area and the long time of neglect, this is a task for a long time. In my work, I am looking for other possibilities for using currently unused and often dilapidated buildings. The main entrance to the complex is through a passage in the new fort building. Most pedestrians flow through here and continue to walk through the linden alley. As part of the revitalization, I would like to propose in my project the use of this linden alley for the organization of markets - from farms with local food to Christmas. I am convinced that the stalls located in the alley, together with the lighting on the trees, would be able to create a magical Christmas atmosphere behind the scenes of a major monument and would certainly attract visitors from a great distance. In the project, I address the granary and sheepfold buildings in more detail. The former granary will provide new accommodation for 66 people and a beer spa, and the former sheepfold will be a multifunctional hall suitable for exhibitions, training, concerts and weddings. These buildings are located in the back of the area, and this location ensures privacy at events and at the same time should not be disturbed by tourists.
Description
Citation
LÁNÍKOVÁ, P. Účelová aktualizace souboru historických objektů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing.arch. Dalibor Borák - předseda, prof. Ing. arch. Jiljí Šindlar, CSc. - místopředseda, Ing. arch. Kateřina Bortlová - tajemník, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing.arch. Dušan Vostrejž - člen, Ing. Jitka Vlčková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Studentka představila v krátké prezentaci svoji diplomovou práci: - zadání práce, seznámení s jednotlivými soubory historických objektů - situace širších vztahů - situace místa stavby - půdorysná řešení jednotlivých podlaží - pohledy, řezy, řezopohledy - řešení interiérů studentka reagovala na připomínky z posudků: - příjezdová cesta - umístění stánků, pořádání trhů - studentka nemá připravenou reakci na otázky oponenta v prezentace - Boxy jsou pevné - zdroje jsou v listinných dokladech i v prezentaci - zastínění ovčárny není řešeno, je řešeno větrání - zdroje jsou v listinných dokladech i v prezentaci - umístění vytápění budovy - umístění pily - ideové řešení prostoru/funkční využití - hospodářské aktivity majitelů - Potenciální využitelnost objektu - stavební konstrukce (zdroj tepla, skladba podlah, větrání) - tepelná stabilita budovy - absence vzduchotechniky - vizualizace – odchylky od reality (chybí krokve) - ochrana proti zemní vlhkosti - uložení vazného trámu, věnec
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO