Městská nemocnice v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem řešení diplomové práce je návrh novostavby městské nemocnice v Brně na ulici Černovická. Pro zpracování návrhu byla vybrána lokalita podél řeky Svitavy na hranici dvou katastrálních území Brno-Komárov a Brno-Jih. Jedná se o podélný rovinatý pozemek umístěny na břehu řeky. Hlavní myšlenkou návrhu bylo vytvořit nemocnici v parku v přírodě, čemuž nejlépe prospívá blízké sousedství s řekou. Nová nemocnice by se nacházela v zastavěné části města a byla by obklopená především bytovými domy a zónou lehké výroby. Diplomová práce navazuje na ateliérový projekt z roku 2021, jehož předmětem řešení byl urbanistický návrh okolí budoucí nemocnice v návaznosti na řeku Svitavu a řešení protipovodňových opatření v lokalitě. Během zpracování ateliérové práce bylo vyřešeno dopravní napojení stavby, pěší vazby na okolí a začlenění hmoty budovy do stávající městské zástavby. Diplomová práce se tedy zabývá architektonickou studií novostavby městské nemocnice a přidruženého parkovacího domu umístěného podél ulice Černovická na hranici pozemku. Jedná se o novostavbu nemocnice, která by zahrnovala běžné provozy urgentu, chirurgického oddělení s 10 operačními sály, JIP a ARO oddělení, porodnici a přibližně 60 ambulancí různých oborů medicíny. Navržena stavba má celkovou kapacitu 550 lůžek na jednotlivých lůžkových odděleních a také cca 60 lůžek pro jednodenní péče o pacienty. Dále byla stavba doplněna o komerční prostory, restauraci a jídelnu pro zaměstnance.
The subject of the diploma thesis is the design of a new city hospital in Brno on Černovická Street. A longitudinal flat plot on the bank of the Svitava River, located on the border of two cadastral areas, Brno-Komárov and Brno-Jih, was selected for the design. The choice of the location is determined by the necessity to provide a natural park-like environment to the hospital located in the built-up city area. The immediate vicinity of the river is the most beneficial to solving the issue as the hospital will be surrounded mainly by apartment buildings and light industry enterprises. The diploma thesis is an extension of the studio project from 2021, the subject of which was the urban design of the surroundings of the future hospital that will meet the flood control requirements in the locality next to the Svitava River. Public transport utilities, road networks, as well as pedestrian networks, were taken into account while working on the studio project. The diploma thesis deals with the architectural findings for the new construction of the city hospital and the associated parking house located along Černovická Street on the border of the plot. It is a new hospital, which will include the day-to-day operations of the emergency room, the surgical department with 10 operating theaters, the ICU and ARO departments, the maternity ward, and approximately 60 outpatient clinics in various fields of medicine. The proposed building has a total capacity of 550 beds in individual wards and about 60 beds for one-day patient care. Furthermore, the building is supplemented by commercial premises, a restaurant and a canteen for employees.
Description
Citation
SLAWINSKI, O. Městská nemocnice v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing.arch. Zdeňka Vydrová - předseda, prof. Ing. arch. Alois Nový, CSc. - místopředseda, Ing. arch. Petra Matoušková - tajemník, Ing. Yvetta Diaz - člen, Ing. arch. Aleš Burian - člen, Ing. arch. Pavel Pekár - člen,
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Studentka bakalářka úvodem prezentovala svůj diplomový projekt a model . Dále byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka reagovala na dotazy a připomínky oponenta: 1) Jaký je největší benefit řešené lokality a popis provozu relaxačních ploch pro pacienty, návštěvníky a zaměstnance nemocnice. 2) Architektonické a stavebně technické řešení střech a balkonů s vegetací. Studentka se snažila vcelku velmi dobře reagovat na otázky a připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení. Následovala odborná rozprava s dotazy komise. Otázka použití průběžných sloupů a konstrukčního principu - není zcela ideální v jedné části budovy. Výraz objektů komise chválí jako elegantní a změkčenou, oproti posudku oponenta ("nemocniční"). Páteřní komunikace má šířku 4 m, kordon je považován za pozitivum stavby. Komise považuje výsledný koncept formy za diskutabilní, "zlomení bloku ve stopě řečiště". Otázka udržitelnosti a ceny vertikální zahrady. Montáž okna Schiko, prověření tepelné prostupnosti, princip konstrukce. Zabezpečení betonových koryt se zelení, kotvení do fasády. Futuristický přístup k otvorům - filozofie otvorů není protažena do dalších částí stavby. Model stavby není zcela dokonalý. Studentka s velmi dobrým přehledem zaujímala odborná stanoviska ke všem připomínkám a velmi dobře reagovala na otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny. Dále si uchazečka vylosovala otázky z teorie. Otázka č.8: Betonářské procesy. Umístění betonárky a vliv na dodávku betonu. Proces výstavby z betonové směsi, zásady při realizaci, ošetření betonu a technologické principy. Ošetření při vysokých teplotách ovzduší. Doba odbednění, ověření statikem. Otázka č.11: Užívání, údržba a odstraňování staveb. Vyjádření dotčených orgánů, povolení a kolaudační souhlas. Možnost zkušebního provozu stavby, například u průmyslových staveb. Důležitost údržby staveb. Odstranění stavby, na ohlášení, v případě památkově chráněné budovy. Na vylosované otázky i doplňující otázky členů komise v rámci odborné rozpravy studentka zodpověděla výborně. Prokázala tak vysokou úroveň nabytých vědomostí ze studovaného oboru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO