Městská nemocnice v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem zadání diplomové práce je návrh nové městské nemocnice v Brně situované na severu Brna, v území Technologického parku. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci, která ukázala, jaký význam má kvalitní lékařská péče a s ohledem na nutnost modernizace obou městských nemocnic v Brně vznikla myšlenka vybudování zcela nové městské nemocnice. Podkladem diplomové práce byl předdiplomový projekt řešený v rámci předmětu NGA056 Specializovaný ateliér z roku 2021, jehož zadáním byl návrh urbanistického konceptu nového nemocničního areálu. Území je vymezeno rozvojovou plochou dle územního plánu, nacházející se severně od stávající točny tramvaje č. 12. Hlavní přístupovou komunikací je ulice Purkyňova ze západu. Na jižním cípu řešené lokality se předpokládá rozšíření stávající vozovny v Medlánkách. Diplomová práce se zabývá architektonickou studií nové městské nemocnice. Řešené území je jedinečné svou svažitostí, na což reaguje návrh objektu. Nemocnice je členěna do několika výběžků, kdy svým organickým tvarem reaguje na jinak nesourodou místní zástavbu technologických podniků a výzkumných center. Nemocnice nabízí lůžkovou kapacitu na 550 lůžek. Parkovací stání dosahují počtu 600 míst. Parking je řešen v rámci objektu nemocnice v jejích podzemních podlažích. Tím je do značné míry řešen problém s nedostatečnou parkovací kapacitou v dané lokalitě. Architektonická studie se zabývá návrhem hlavních nemocničních provozů jako je urgentní příjem, ambulantní oddělení, lůžková oddělení, JIP či operační sálů. Cílem návrhu bylo vytvořit kvalitní nemocniční komplex, příjemný jak pro pobyt zaměstnanců, tak i pacientů. Návrh tak reaguje na studie zabývající se příznivým vlivem přítomnosti zeleně na hojivý proces pacientů. Snahou bylo tedy poskytnout tento výhled všem bez ohledu.
The subject of the thesis is the design of a new city hospital in Brno, located in the north of the city, in the territory of the Technology Park. Due to the current epidemiological situation, which showed us the importance of quality medical care and the need to modernize both city hospitals in Brno, the idea arose to build a completely new city hospital. The diploma thesis was based on a pre-diploma project solved within the subject NGA056 Specialized studio from 2021, whose task was to design an urban concept of a new hospital complex. The area is defined by the development area according to the zoning plan, located north of the existing turntable of tram no. 12. The main access road is Purkyňova Street from the west. In the southern tip of the solved locality, the expansion of the existing depot in Medlánky is expected. The diploma thesis deals with the architectural study of the new city hospital. The solved area is unique in its inclination, to which the solution of the construction also responds. The hospital is divided into several outcrops, where its organic shape responds to the otherwise disparate local development of technology companies and research centers. The hospital offers a bed capacity of 550 beds. Parking spaces reach the number of 600 spaces. Parking is provided in the hospital building on its underground floors. This largely solves the problem of insufficient parking capacity in the given locality. The architectural study deals with the design of large hospital operations such as emergency rooms, ambulances, wards, ICUs or operating rooms. The aim of the design was to create a quality hospital complex, pleasant for staff and patients. The proposal thus responds to studies dealing with the beneficial effect of the presence of greenery on the healing process of patients. The aim was to provide this view to everyone without distinction.
Description
Citation
TRNOVÁ, J. Městská nemocnice v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing.arch. Zdeňka Vydrová - předseda, prof. Ing. arch. Alois Nový, CSc. - místopředseda, Ing. arch. Petra Matoušková - tajemník, Ing. Yvetta Diaz - člen, Ing. arch. Aleš Burian - člen, Ing. arch. Pavel Pekár - člen,
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Studentka bakalářka úvodem prezentovala svůj diplomový projekt a model Městské nemocnice v Brně, lokalita Královo Pole - Technologický park. Dále byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka reagovala na dotazy a připomínky oponenta. 1) Urbanistický koncept v kontextu k přiléhajícím městským částem. 2) Řešení střech a balkónů s vegetací a charakter atrií v objektu. Následovala odborná rozprava s dotazy komise. Popis řezu v místě parkovací kapacity objektu. Otázka, jak se budou umývat okna objektu, velikost okenních výplní a manipulace, členění není ve vizualizacích znázorněno. Není jasné osazení objektu ve svažitém terénu z výkresové dokumentace. Jaká je konstrukce balkónů s květinami a její skladba. Diskuze o detailech fasády, která je provedena s pláštěm Kingspan, nemožnost kotvení prvků do fasádních panelů. Komunikační vertikála v objektu a jak se lze na ni dostat v jednotlivých podlažích, zřejmě není komfortně vyřešeno ve všech podlažích? Urbanistické řešení prodloužené trasy linky č. 12. Dále si uchazečka vylosovala tematické otázky z teorie. Otázka č.12: Česká komora architektů. Statut, orgány, členství. Otázka č.7:Materiály pro armování. Procesy vyztužování. Armování probíhá ve výrobě nebo přímo na staveništi. Armorošt a jeho použití. Spojování výztuže a pravidla. Požadavky na vzdálenost mezi výztužemi. Na vylosované otázky i doplňující otázky položené členy komise v rámci odborné rozpravy odpověděla studentka dobře a prokázala, že studiem nabyla potřebné vědomosti na velmi dobré úrovni.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO