Analýza rizik digitalizace výroby v průmyslovém podniku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Průmysl 4.0 (Industry 4.0) je v současné době známý taktéž pod pojmem „čtvrtá průmyslová revoluce“ nebo „digitalizace průmyslové výroby“. Stejně jako další průmyslové revoluce, ke kterým během lidského vývoje již došlo, přináší i nejnovější velké množství změn a nových metod či technologií, které mají za cíl usnadnit a maximálně zefektivnit lidskou práci. Závěrečná práce vysvětluje, co je „čtvrtá průmyslová revoluce“, její základní principy a metody, které jsou již v současné době využívány. Dále tato práce zjišťuje, do jaké míry je průmysl 4.0 zaveden v ČR, EU, i ve světě, a jak je prostřednictvím legislativních rámců regulován. Poté byly vytvořeny analýzy zaměřující se na vzniklé rizika a návrhu řešení.
Industry 4.0 is also currently known as the "fourth industrial revolution" or the "digitization of industrial production." Like other industrial revolutions that have already taken place during human development, the latest brings a large number of changes and new methods or technologies that aim to facilitate and make human work as efficient as possible. The final work explains what the "fourth industrial revolution" is, its basic principles and methods that are already used today. Furthermore, this work examines the extent to which Industry 4.0 is introduced in the Czech Republic, the EU and the world, and how it is regulated through legislative frameworks. An analysis was then created focusing on the risks incurred and proposing a solution.
Description
Citation
VÍNOVSKÝ, J. Analýza rizik digitalizace výroby v průmyslovém podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (předseda) doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Blechta (člen) Ing. Karla Maradová (člen) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Prezentace: - Obsah - Motivace - Rozbor současného stavu vědy a techniky v oblasti digitalizace výroby - Shrnutí relevantních norem a legislativních požadavk EU/ČR - Systémový rozbor řešené problematiky - Analýza rizik FMEA - kybernetické útoky, Cloudové uložiště - Návrhy řešení - Aplikace analýzy rizik - Závěr Student seznámil členy komise s výsledky své práce s poněkud unaveným a přerušovaným projevem a odpověděl na všechny otázky oponenta. Otázky členů komise: - Jak se správně označuje pojem informační bezpečnost? (částečně zodpovězeno) - Jaké znáte situace napadení společností? - Co myslíte větou: Zavést systém certifikace bezpečnosti informací pod dohledem státu? (nezodpověděl) - Může pomoci dotační program k zavedení průmyslu 4.0? (zodpovězeno s vážnými nedostatky) - Co je to průmysl 4.0? (nezodpovězeno) - Co je to IoT (internet věcí) a jak je zahrnuta do kibernetické bezpečnosti? (zodpovězeno částečně s vážnými nedostaky) Student odpověděl na některé otázky členů komise a s vážnými nedostatky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO