Vývoj univerzální buňky pro optickou kontrolu výrobků na robotickém pracovišti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je vývoj univerzální buňky pro optickou kontrolu včetně softwaru pro detekci vad, který používá metody umělé inteligence. Dalším cílem je integrovat buňku do robotického pracoviště a otestovat ji na rozdílných dílech s různými vadami. První část práce popisuje vývoj konceptu optické buňky a její návrh. Poté pojednává o systému pro optickou kontrolu, počínaje popisem objektivu a kamery a konče analýzou kontrolního softwaru, který pro detekci vad využívá konvoluční neuronovou síť. Další část se zabývá vývojem robotického pracoviště včetně návrhu dvojosého robota a komunikace mezi zařízeními. Nakonec je rozebráno testování na dvou rozdílných dílech s cílem ověřit funkčnost.
The aim of this master's thesis is to develop a universal cell for optical part inspection including defects detection software that utilises artificial intelligence methods. Another goal is to integrate the cell into a robotic workplace and to test it on distinct parts with different defects. The first part of the thesis describes the development of the optical cell concept and its design. After that, the optical inspection system is covered, starting with a description of the lens and camera, followed by the analysis of the inspection software, which uses the convolutional neural network for defect detection. The next part deals with the development of a robotic workplace including the design of a two degrees of freedom robot and the communication between the devices. In the end, testing on two distinct parts to verify its functioning is discussed.
Description
Citation
CAHLÍK, R. Vývoj univerzální buňky pro optickou kontrolu výrobků na robotickém pracovišti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
bez specializace
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) mjr. Ing. Václav Křivánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svou diplomovou práci. Poté byly předneseny posudky a student odpověděl na otázky oponenta. Následně proběhla diskuze se členy komise vztahující se k diplomové práci, při které byly položeny následující dotazy: Mohl byste definovat vady, které jste posuzoval? Bylo by do vašeho systému možné zakomponovat i jiné typy čidel a senzorů, nebo je zadání firmy striktní a vyžaduje vizuální kontrolu? Jak se řeší nedefinované uložení testovaných dílů? Zmiňoval jste také kontrolu DPS, jedná se o již osazené, nebo neosazené DPS? Podle názoru komise byla úroveň odpovědí vyhovující.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO