Návrh a realizace komunikačního rozhraní autonomního mobilního robotu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a realizací komunikačního rozhraní pro autonomní mobilní robot, který je určen k zalévání rostlin. V teoretické části je provedena rešerše možných způsobů komunikace se systémem ROS, který na robotu běží. Následně jsou prozkoumány možnosti návrhu mobilní aplikace pro interakci s tímto robotem. V praktické části je navrženo komunikační rozhraní za pomocí protokolu MQTT spolu s implementací tohoto rozhraní do robotu, databázového serveru a mobilní aplikace, která je vytvořena pomocí frameworku Flutter. Závěr práce pojednává o vhodnosti použitého komunikačního protokolu a zhodnocení funkcionality vytvořeného systému.
This thesis deals with the design and implementation of a communication interface for an autonomous mobile robot, which is designed for watering plants. The theoretical part is a search for possible ways of communication with the ROS system, which runs on the robot. Subsequently, the possibilities of designing a mobile application for interaction with this robot are explored. In the practical part, a communication interface is designed using the MQTT protocol together with the implementation of this interface into a robot, database server and mobile application, which is created using the Flutter framework. The conclusion of the work discusses the suitability of the communication protocol used and the evaluation of the functionality of the created system.
Description
Citation
BAJER, J. Návrh a realizace komunikačního rozhraní autonomního mobilního robotu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) mjr. Ing. Václav Křivánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svou diplomovou práci. Poté byly předneseny posudky a student odpověděl na otázky oponenta. Následně proběhla diskuze se členy komise vztahující se k diplomové práci, při které byly položeny následující dotazy: Co se děje v databázi, pokud se poloha květináče změní? Jaký přínos pro uživatelem má vaše aplikace? Podle názoru komise byla úroveň odpovědí vyhovující.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO