Nová radnice města Brna

Abstract
V rámci bakalářské práce je řešen návrh nové radnice města Brna. Práce vychází z architektonické studie, vypracované v rámci předmětu AG032 Ateliér architektonické tvorby II. Bakalářská práce je rozšířením architektonické studie o dokumentaci pro stavební povolení a dokumentaci pro provedení stavby. Řešené území se nachází v městské části Město-Brno, v prostoru mezi ulicemi Benešova a Koliště. Jedná se o administrativní budovu s komerčními prostory. Objekt je devítipodlažní z toho dvě podlaží jsou podzemní. Podzemní část objektu je primárně určena pro parkování. Část prvního nadzemního podlaží je určena jako pronajímatelné komerční jednotky s vlastním zázemím. Zbylá část slouží magistrátu. První dvě nadzemní podlaží jsou běžně přístupná veřejnosti. Ve zbylých se nachází pracoviště s omezeným přístupem veřejnosti. Jednotlivé úseky a odbory magistrátu jsou pomyslně odděleny podlažími nebo vymezeny určitou půdorysnou částí objektu. Velikosti a počet pracovních míst jednotlivých kanceláří je přizpůsoben stavebnímu programu.
The subject of this bachelor thesis is a design of the new Brno town hall. This project is based on the architectural study which was carried out within the course AG032 Ateliér architektonické tvorby II and is extended by the building permit documentation and the building implementation documentation. The area of interest is located in the Město-Brno district, between the Benešova and Koliště street. It is an office building with commercial units. It is a seven floor building with two underground floors. Underground floors are primarily used for parking. Part of the first floor is dedicated to rentable commercial units. The rest of the building is used as a municipality. The first two floors are accessible to the public. In the remaining floors are offices with limited public access. Individual departments are separated by floors or defined by the floor plan. The number of offices and their sizes are adjusted to the tectonic plan.
Description
Citation
CINKLOVÁ, S. Nová radnice města Brna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Karel Šuhajda, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Jiří Gerö, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. Jan Tichý - člen, Ing. Petr Jelínek, Ph.D. - člen, Ing. arch. Kateřina Malečková - člen,
Date of acceptance
2022-06-06
Defence
Studentka představila téma bakalářského projektu, jímž je návrh nové radnice města Brna situovaný v centru na „Ringstrasse“ naproti funkcionalistickému paláci Morava Ernsta Wiesnera, s jehož vizualitou se prostřednictvím svého architektonického výrazu snaží adekvátně komunikovat. Prezentace byla připravena dobře, výklad byl veden konzistentně. Na doplňující dotazy členů komise týkající se dopravního řešení, řešení vertikálních komunikací a výsadby stromů však autorka reagovala poněkud nejistě, což platí i pro rozpravu nad výkresovou dokumentací a modelem architektonického detailu. Členové komise nicméně konstatovali, že projekt je – s ohledem na rozsáhlost řešeného úkolu – zpracován adekvátně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO