Mateřská škola FUTURUM

Abstract
Bakalářská práce navazuje na ateliérový projekt vytvořený v letním semestru 3. ročníku bakalářského studia. Cílem projektu byl návrh novostavby mateřské školy v městské části Brno-střed. Mateřská škola má dvě oddělení, obě mají kapacitu pro 24 dětí. Řešený pozemek se nachází na severovýchodě od ulice Havlíčkova. Parcela je významně svažitá. Velký svah ze strany ulice Havlíčkova je překonán mohutnou rampou, která bude zároveň sloužit jako naučná cestička a příjemný příchod každý den před školkou. Mezi rampou a školkou se rozprostírá zahrada pro hru dětí. Svah na druhé straně pozemku je využita pro bezproblémový vstup do prvního podzemního podlaží od strany gymnázia. Budova mateřské školy má tvar čtverce a jedno nadzemní podlaží, kde se nachází vedení školky a hlavní část provozu. Budova je částečně podsklepená. V podzemním podlaží se nachází technické zázemí, prostory pro přípravu jídla a zaměstnanců. Na severozápadní straně objektu se symetricky rozprostírají dvě třídy se společnou šatnou ve středu. Objekt má předsazenou fasádu z dřevěných lamel, které jsou kolem otvorů vykrojeny tak, aby působily hravě vytvářením geometrických tvarů. Hlavním záměrem bylo vytvoření příjemného prostředí pro děti, do kterého se každý den budou rádi vracet.
The bachelor thesis follows up on a studio project created in the summer semester of the 3rd year of my bachelor´s study. The aim of the project was to design a new kindergarten in the Brno-střed district. The kindergarten has two departments, both with a capacity for 24 children. The plot is located in the northeast of Havlíčkova Street. The terrain is significantly sloping. The large slope on the side of Havlíčkova Street is overcome by a huge ramp, which will also serve as an educational trail and a pleasant arrival every day before kindergarten. Between the ramp and the kindergarten there is a garden for children to play. The slope on the other side of the plot is used for a smooth entrance to the first underground floor from the grammar school side. The kindergarten building has a square shape and one above-ground floor, where the kindergarten management and the main part of the operation are located. The building is single-story with partial basement. In the basement there are the technical facilities, facilities for food preparation and staff. On the northwest side of the building, two classes are symmetrically spread out with a shared cloakroom in the middle. The building´s façade has wooden cladding, which is cut around the openings so that they look playful by creating geometric shapes. The main intention was to create a pleasant environment for children, to which they will be happy to return every day.
Description
Citation
CSÖBÖNYEI, T. Mateřská škola FUTURUM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Libor Matějka, CSc., Ph.D., MBA - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Viktor Svojanovský - tajemník, Ing. Vladimír Hudeček - člen, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D. - člen, Ing. Lubor Kalousek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-06
Defence
Studentka prezentuje svojí práci. Studentka reaguje na připomínky oponenta. Komise dotazy OT: - Jak je vysvahovaný terén od hranic?, - parkování?, - parkování?. Rozprava komise nad výkresovou dokumentací OT: - jak je objekt založen? - prostup komínového tělesa? - tl. stěn vůči stropní kci? - výška zábradlí pro dítě? - posouzení prosvětlení místnosti?, - akustika?, - otevíraní dveří? - vnitřní herna?, - jak funguje obvodoví plášť a proč?, - materiály?, - detail? Studentka se snažila vcelku velmi dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení, rovněž na většinu otázek členů komise k předložené práci reagovala velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO