Polyfunkční dům v Mikulově

Abstract
Bakalářská práce navazuje na projekt vypracovaný v rámci předmětu AG033 Ateliér architektonické tvorby. Předmětem návrhu je polyfunkční dům, který se nachází v místě proluky na svažitém a nerovném terénu, který má v současné době funkční jako parkoviště, popřípadě tržiště. Návrh polyfunkčního domu se nachází pod zámeckými hradbami zahrad zámku Mikulov na ulici Alfonse Muchy. Nachází se v prostoru městské památkové rezervace, která byla ve městě Mikulov vyhlášena v roce 1982. Vzhledem k charakteru Mikulova a jeho zástavby, kde je z uliční strany svažitý terén, je navrhovaný polyfunkční dům opticky rozdělen na dva pomyslné domy díky změně výšky střech, které ale uvnitř mají stále stejnou úroveň podlahy. Díky tomu, že jsou sousední budovy podobně vysoké, je navrhovaný polyfunkční dům čtyřpodlažní, z toho poslední patro náleží střešní terase a půdnímu prostoru. První patro polyfunkčního domu je přiřazeno komerci (kavárna, pronajímatelný prostor). V druhém a třetím nadzemním podlaží se nachází již byty a pavlač, která umožňuje přístup pouze do bytů, které budou sloužit jen pro krátkodobé ubytování. Velmi žádané je zde i zvelebení zbylého přiléhajícího prostoru, který přiléhá k hradbám mikulovského zámku a taky znovuobnovení vinného sklepu, který byl na tomto pozemku zazděn. Navrhnuto bude schodiště, které povede z ulice Alfonse Muchy, kterým se dále bude dát pojít přímo k mikulovským hradbám a dál k mikulovskému zámku nebo se bude dát sejít k vinnému sklepu a přiléhající venkovní terase. Fasáda je navržena s ohledem na okolní zástavbu. Jsou navrženy v bílé nebo světle šedé omítce. Zohledňuji tím fakt, že se polyfunkční dům nachází v městské památkové rezervaci. Střecha objektu je sedlová tradiční s krytinou v cihlové barvě. Okna též respektují kulturu a historii města.
The bachelor's thesis follows a project developed within the subject AG033 Studio of Architectural Creation. The subject of design is a multifunctional house, which is located in the place of a gap on a sloping, uneven terrain, which currently serves as a parking lot or market place. The design of the multifuncitonal house is located under the castle walls of the Mikulov castle gardens, on a street of Alfons Mucha. It is located in the area of the urban conversation zone, wich was declared in Mikulov in 1982. Due to the character of Mikulov and its development, where the terrain is sloping from the street, the proposed multifunctional house is optically divided by changing the roof height into two imaginary houses. but inside they still have the same floor level. Due to the fact that the adjacent buildings are about same high, the proposed multifunctional house is four-story, of which the top floor is adjacent to the attic and outdoor terrace. The first floor of a multifunctional house is assigned to commerce (cafe, rentable space). On the second and third floors there are already apartments and a porch, which allows access only to apartments that will be used only for short-term rental. There is also a great demand for the improvement of the remaining adjoining space, which is adjacent to the walls of the Mikulov castle, and also the restoration of the wine cellar, which was walled up on this plot. A staircase will be designed, which will lead from street of Alfons Mucha, through which it will be possible to connect directly to the castle walls and further to the Mikulov castle ot it will be possible to go to the wine cellar and the adjacent outdoor terrace. The facade is designed with regard to the surrounding buildings. They are designed in white or light gray plaster. I take into account the fact that the multifunctional house is located in the area of the urban conversation zone. The roof of the building is traditional gable roof, with brick colour.
Description
Citation
MACHŮ, K. Polyfunkční dům v Mikulově [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Miloš Lavický, Ph.D. - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Kateřina Malečková - tajemník, Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. - člen, Ing. Tereza Bečkovská, Ph.D. - člen, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Studentka představila téma svého bakalářského projektu, kterým je dostavba exponované proluky v historickém jádru města Mikulova. Pomocí prezentace představila celkový koncept svého návrhu a reagovala adekvátně na připomínky oponenta. Komise se v návaznosti na prezentaci tázala na zdůvodnění návrhu podloubí, které nenavazuje na okolní stavby. Studentka reagovala pohotově a řešení obhájila. Dále bylo vytknuto parkování a nedostatečná dimenze komunikace a dispoziční nedostatky. Komise dále doporučovala podrobnější řešení oken – profilování, vizuální a funkční řešení. Při rozpravě nad výkresovou dokumentací byla studentka tázána na bezbariérový byt, který v bakalářské práci chyběl. Místopředseda se dotazoval na řešení tepelné izolace ve střešní konstrukci. Dále bylo diskutováno konstrukční řešení a volba materiálu nově vybudovaných stěn. Debata pokračovala řešením architektonického detailu zábradlí, kde byla studentce vytknuta nedostatečná bezpečnost při pohybu dětí v okolí této konstrukce. Předseda se dále dotazoval na řešení základových konstrukcí, které komentoval jako koncepčně špatné. Dále byla studentka upozorněna na vznik tepelných mostů v oblasti balkonů. Komise také postrádala jistou soudobost v návrhu, avšak uznala, že se jedná o subjektivní hodnocení. Celkově studentka uznale souhlasila s komisí a svou práci obhájila.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO