Rugby Club Bystrc - Brno

Abstract
Předmětem bakalářské práce je návrh sportovního klubu Rugby Club v Brně-Bystrci v podrobnosti konstrukční studie a dokumentace pro stavební povolení, a to na základě architektonické studie vypracované v rámci předmětu ateliérové tvorby AG032 – Veřejné stavby. Cílem projektu bylo v souladu s požadavky investora navrhnout víceúčelové sportovní centrum, které bude vytvářet vyhovující zázemí pro místní rugby hráče, a které bude rovněž otevřené veřejnosti. Stávající budova RCB se nachází na pozemku při ulici Jakuba Obrovského v blízkosti obytného sídliště na straně západní a břehu řeky Svratky na straně východní. Jedná se o velmi členitou jednopodlažní budovu, kterou si členové klubu postavili svépomocí. Samotné hnutí rugby hráčů v Brně se pyšní snad vůbec nejdelší historií v České republice a od jeho založení v roce 1926 v něm figurovala řada slavných jmen jako byl např. spisovatel Ondřej Sekora. Současní členové si proto na všem, co se jim vlastními silami podařilo vybudovat, velmi zakládají a jsou na svůj klub hrdí. Rozhodla jsem se proto, že hmotu stávající budovy zachovám a využiji její charakteristicky členitou formu jako odrazový můstek pro svůj návrh a zároveň jako odkaz ke slavné historii klubu. Nad tuto původní hmotu stavím hmotu zcela tvarově i materiálově odlišnou, abych tak docílila kontrastu, který se bude vymezovat vůči původnímu a dotvářet tak celistvý vzhled stavby.
The bachelor's thesis theme is a building of the Rugby Club in Brno-Bystrc in the details of the design study and documentation for the building permit, based on an architectural study developed within the subject AG032 – Public buildings. The aim of the project was to design a multi-purpose sports center in accordance with the investor's requirements, which will be used for local rugby players, and also be open to the public. The existing RCB building is located near Jakuba Obrovského Street near the residential settlement on the west side and the bank of the Svratka River on the east side. It is a very fragmented one-storey building, which the members of the club built themselves. The rugby players' movement in Brno itself boasts perhaps the longest history in the Czech Republic, and since its foundation in 1926, it has featured a number of famous names, such as the writer Ondřej Sekora. The current members are very much based on everything they have managed on their own and are proud of their club. Therefore, I decided to keep the mass of the existing building and use its characteristically fragmented form as a springboard for my design and also as a reference to the famous history of the club. Above this original mass, I build a mass that is completely different in shape and material, in order to achieve a contrast that will be limited to the original and thus complete the overall appearance of the building.
Description
Citation
POLÁKOVÁ, M. Rugby Club Bystrc - Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Libor Matějka, CSc., Ph.D., MBA - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Viktor Svojanovský - tajemník, Ing. Vladimír Hudeček - člen, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D. - člen, Ing. Lubor Kalousek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-06
Defence
Studentka prezentuje svoji práci. Dotaz komise, jak bude uložena nová konstrukce na stávající? Druh uložení? Reakce na připomínky oponenta a zároveň započata rozprava nad výkresovou dokumentaci. OT: - orientace navrhovaného objektu? - zakládání pod H.P.V. jak? - jak prokázat navržení budov s nulovou potřebou? - skladba a funkce jednotlivých vrstev? - wc muži? - sklon podlah? - řešení kotvení detailu? - založení příčky na T.I.?, - řešení PBŘ? - řešení H.I. u základů a soklů? - prosvětlení hloubky dispozice? - využití respíria? Studentka se snažila vcelku velmi dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení, rovněž na většinu otázek členů komise k předložené práci reagovala velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO