Polyfunkční dům v Mikulově

Abstract
Bakalářská práce vychází z architektonické studie vypracované v rámci ateliérové tvorby předmětu AG033. Předmětem návrhu je novostavba polyfunkčního domu v proluce historického jádra města Mikulov, přímo pod zámkem a zámeckými hradbami. Z hlediska funkce je polyfunkční dům členěn na bytový dům s šesti byty o velikosti od 2+kk do 4+1, včetně příslušenství bytového domu. Dále se jedná o služby v podobě pronajímatelné jednotky, hospody s minipivovarem a vinárny, která využívá stávající vinný sklep pod zámeckými hradbami. Ve dvoře je skrze průjezd umožněno kryté parkování pro rezidenty a zaměstnance služeb. Z hmotového hlediska je objekt členěn na vícepodlažní část uliční, která se skládá ze dvou objektů různé výšky dle původní historické parcelace, a jednopodlažní část dvorní. Uliční část je pojata, jako moderní adaptace tradičního historického charakteru města. Oba objekty uliční části jsou zastřešeny šikmou střechou z pálených tašek se střešními okny, čímž respektují střešní krajinu města Mikulov. Fasáda je tvořena probarvenými omítkami o dvou barvách dle objektů. Reminiscence na tradiční historické detaily fasády jsou vytvořeny barevnými linkami v kontrastní barvě. Dvorní část je zastřešena plochými vegetačními střechami, které pomáhají odhmotnit zastavěné území. Fasáda je obložena cihelnými pásky pro splynutí s hradbami. Nejvýraznějším vnitřním prostorem je prostor vinárny na čtvercovém půdorysu, zaklenutý českou klenbou s výrazným středovým světlíkem. Celkově návrh polyfunkčního domu propojuje městský život centra Mikulova.
This bachelor´s thesis is based on the architectural study made within studio work of subject AG033. The subject of the design is new mixed-use building in a gap site at historic centre of the Mikulov city, right below Mikulov castle and it´s castle walls. In terms of function, mixed-use building is used as an apartment building, which is divided into six apartments with size from 2+k to 4+1, including facility spaces. Next there are commerce services, which includes one commerce unit for rent, beerhouse with microbrewery, and wine bar, which uses existing wine cellar underneath the castle walls. In the back yard, there are located covered parking spaces for residents and commerce employees, which are accessible by passage. Mixed-use building is divided by architecture masses to multi-storey street section, which consist of two houses with different height, which are based on historic plots, and one-storey yard section. Street section is conceived as contemporary adaptation of traditional historic character of the city. Both houses of the street section have pitched roofs, made from ceramic roof tiles, with roof windows, which respects roof character of the Mikulov city. Facades are made of two coloured renders, which are divided by houses of the street section. Detailing of facades is made from coloured contrast lines, which are referring to traditional historical details. Yard section has flat green roofs, which helps to relieve mass from build-up area. Facades are made of brick strip tiling, which helps to fuse building with castle walls. The most prominent space is space of a wine bar, which is made on square floor plan, and it has big Czech vaulting with significant centre skylight. Whole design of mixed-use building connects city life in Mikulov city.
Description
Citation
RASZYK, K. Polyfunkční dům v Mikulově [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Miloš Lavický, Ph.D. - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Kateřina Malečková - tajemník, Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. - člen, Ing. Tereza Bečkovská, Ph.D. - člen, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student představil téma své bakalářské práce, jímž byla dostavba proluky v srdci Mikulova. Student prezentoval předprojektovou přípravu práce i samotné koncepční, kdy se znatelně inspiroval historií objektu. Na připomínky oponenta reagoval adekvátně a měl je připravené v rámci prezentace. Komise reagovala na vizuální řešení nároží objektu, které mohlo být řešeno lépe. Student dobře odpovídal i na dotazy ohledně fungování oken a jejich subtilnosti. Architektonický detail byl komisí hodnocen dobře. Komise se tázala na dopravní řešení vjezdu do dvora. Předseda se studenta dotazoval na bližší specifikace cihelného zdiva a způsobu zdění. Dále komise se studentem debatovala ohledně otázky akustického řešení mezi jednotlivými byty. Ve výkresové dokumentaci však byly nalezeny spíše drobné nedostatky, nežli zásadní chyby. Student celou dobu debaty prokazoval jisté zkušenosti z praxe a na připomínky reagoval velice zkušeně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO