Návrh protierozních a protipovodňových opatření přispívajících ke zvýšení retence vody v krajině

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce se v úvodu zabývá analýzou zájmového území – katastrálního území obce Vevčice v Jihomoravském kraji. S využitím programů ArcMap, USLE2D a DesQ-MaxQ jsou vyhodnoceny erozní a odtokové poměry, včetně stanovení tzv. kritických profilů, kde v současnosti dochází k ohrožení intravilánu obce soustředěným povrchovým odtokem a splaveninami. Na základě provedených analýz byla navržena protierozní a protipovodňová opatření. Opatření by měla zajistit snížení průměrného erozního smyvu na zemědělské půdě pod přípustné hodnoty, minimalizaci kulminačních průtoků a ochranu obyvatel obce Vevčice a jejich majetku. Zároveň by měla přispět ke zvýšení retence vody v krajině. Dále jsou v řešeném území identifikovány lokality, kde by v budoucnu mohla připadat v úvahu realizace tzv. malých vodních ploch typu malá vodní nádrž, tůň či mokřad, s pozitivním vlivem na retenční schopnost zdejší krajiny.
The introduction of this bachelor’s thesis is focused on analyzing the territory of interest – the cadastral area of the municipality of Vevčice in the South Moravian Region of Czechia. Using ArcMap, USLE2D and DesQ-MaxQ software, the erosion and runoff conditions are evaluated, including the determination of the so-called critical profiles, where the concentrated surface runoff and sediments are currently posing a threat to the built-up area. On the basis of the analyses carried out, erosion and flood control measures have been designed. The measures should ensure the reduction of the average soil loss on agricultural land to permissible values, minimization of peak flows and protection of the inhabitants of Vevčice and their properties. Concurrently, the measures should contribute to water retention in the landscape. Furthermore, locations where the construction of small waterbodies such as a small reservoir, pond or wetland could be considered in the future, positively impacting the retention capacity of the local landscape, have been identified in the area of concern.
Description
Citation
KRÁTKÝ, J. Návrh protierozních a protipovodňových opatření přispívajících ke zvýšení retence vody v krajině [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Ing. Daniel Marton, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Tomáš Kučera, Ph.D. - místopředseda, Ing. Martin Bednář - tajemník, Ing. Tomáš Kozel, Ph.D. - člen, Ing. Karel Hrich, Ph.D. - člen, Ing. David Duchan, Ph.D. - člen, Ing. Veronika Sobotková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student představil komisi téma bakalářské práce s názvem "Návrh protierozních a protipovodňových opatření přispívajících ke zvýšení retence vody v krajině". V práci byla provedena analýza území a vyhodnocení současných erozních a odtokových poměrů v zájmové lokalitě. Dále student provedl návrh potřebných opatření. Na připomínky / dotazy plynoucí z posudků vedoucího / oponenta a komise při odborné rozpravě nad bakalářskou prací student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO