Simulace dynamického systému s kontaktní úlohou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce se zabývá simulací dynamického systému s kontaktní úlohou v podobě kontaktu cyklistické duše a pláště při nafukování a zatěžování kola. Teoretická část objasňuje základní pojmy z problematiky dynamických systémů a kontaktních úloh a představuje metody použité pro simulace v praktické části. V praktické části je popsán proces převodu reálného systému ráfek-duše-plášť na výpočetní model v podobě zjištění jeho geometrie a materiálových charakteristik jako spojitého objektu a jeho následné diskretizace, představen program použítý pro simulace (FyDiK 2D) a provedeny vybrané simulace a jejich vyhodnocení.
This work deals with the simulation of a dynamical system with a contact problem represented by the contact of a bicycle tube with a tire during inflation and loading of a bicycle wheel. In the first part the work defines the basics of dynamical systems a contact problems and introduces the methods used for following simulations. The practical part of the work desribes the process of converting a real system of rim-tube-tire objects to a computional model by determining its geometry and material characteristics as a continuous object and its subsequent discretization, introduces the program used for the subsequent simulations (FyDiK 2D) and shows the results of said simulations.
Description
Citation
RAISINGER, J. Simulace dynamického systému s kontaktní úlohou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Ivan Němec, CSc. - předseda, prof. Ing. Zdeněk Kala, Ph.D. - místopředseda, Ing. Beáta Fleischerová - tajemník, Ing. Tereza Juhászová - tajemník, Ing. Petr Hradil, Ph.D. - člen, prof. Ing. Jiří Kala, Ph.D. - člen, prof. Ing. Zbyněk Keršner, CSc. - člen, doc. Ing. Jiří Kytýr, CSc. - člen,
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student představil komisi svojí závěrečnou práci pomocí předem připravené prezentace. Následovalo přečtení posudků vedoucího a oponenta, který studentovi položil tři otázky. Student zodpověděl otázky oponenta. Oponent je s odpovědi spokojen. Začala diskuze o práci a bylo položeno několik otázek (přiblížit modelování kontaktu v modelu, model dynamického tření, stabilita modelu). Student reaguje a samostatně odpovídá, vykazuje výborné znalosti problematiky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO