Předstudie konstrukce tramvajového tunelu v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Výber vhodnej technológie tunelovania v intraviláne, má zásadný vplyv pre správanie sa okolitých stavieb. V práci sú predstavené základné použiteľné metódy. Vybraná metóda je nasimulovaná v matematickom modeli, ktorého vstupné parametre sú definované podľa geotechnického prieskumu a prepočtom zo statickej penetračnej skúšky. Práca sa ďalej venuje parametrickým porovnaním konštrukčného prvku pri dimenzovaní, horizontálnym a vertikálnym posunom tohto prvku a zjednodušenému porovnaniu cien ocele a betónu pre jednotlivé rozmery prvku. Obsahom tejto práce je aj spätné porovnanie chovania sa konštrukcie v modeli s reálnymi deformáciami, ktoré sú merané inklinometrom in – situ.
The selection of a suitable tunneling technology within the territory of the town has an essential impact on behaviour of surrounding buildings. The thesis presents basic applicable methods. The selected method is simulated in a mathematical model whose input parameters are defined according to geotechnical investigation and by calculating from cone penetration test. Furthermore, the thesis deals with parametric comparisons of a constructional element in dimensioning, horizontal and vertical shift of this element and simplified comparison of steel and concrete prices. This thesis also contains re – comparison of construction behaviour within a model with real deformations which are measured using an inclinometer in situ.
Description
Citation
KUHAJDIK, A. Předstudie konstrukce tramvajového tunelu v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Ing. Petr Svoboda, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Vladislav Horák, CSc. - místopředseda, Mgr. Alexandra Erbenová, Ph.D. - tajemník, doc. Ing. Lumír Miča, Ph.D. - člen, Ing. Věra Glisníková, CSc. - člen, doc. RNDr. Lukáš Krmíček, Ph.D. - člen, Ing. David Rupp - člen, Ing. Lumír Kliš - člen,
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student Adam Kuhajdík obhajoval svoji bakalářskou práci s názvem "Předstudie konstrukce tramvajového tunelu v Brně". Po prezentaci práce byly předneseny posudky vedoucího a oponenta bakalářské práce a student reagoval na dotazy a připomínky vedoucího a oponenta. Poté v rámci obhajoby odpovídal student na tyto dotazy: Kde byly největší deformace od úrovně stropu k počvě? Přineslo by komplexní hodnocení deformací další vstupy či údaje pro další výpočet? Vstupovaly by do výpočtu i horizontální konstrukce? Komplikují výstavbu vrstvy písku, které se v neogenním jílu nachází? Jak by byly vrstvy písku zabezpečeny? Byly polohy písku zvodnělé a upravovaly se vzhledem k této skutečnosti podzemní stěny? Jak byly v modelu propojeny deska stropní a deska dna? Jsou v práci uvedeny průběhy vnitřních sil a jak si vysvětlujete úskoky ve vnitřních silách? Byla do modelu zavedena voda a jak byl její vliv řešen? Jaké byly uvažované hodnoty soudržnosti a úhlu vnitřního tření zemin a jak byly upravovány? Jaký byl použit návrhový přístup? Položené otázky zodpověděl student výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO