Bytový dům

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem mé bakalářské práce je návrh a zpracování projektové dokumentace pro provedení novostavby bytového domu. Navržená stavba se nachází v klidné okrajové části města Přerova s výhledem na okolní extravilán a poutní místo Svatého Hostýna. Samostatně stojící čtyřpodlažní objekt s polozapuštěným suterénem a třemi nadzemními podlažími nabízí kapacity 6 bytových jednotek pro účely trvalého bydlení celkově pro 21 osob. Modulové bytové jednotky s dispozicemi 3+KK a 4+KK jsou situovány podélně do dvou křídel půdorysu odlišných rozměrů, které jsou spojeny centrální chodbou s výtahem a technickým zázemím. Architektonický návrh zohledňuje požadavky na komfortní bydlení s možnostmi využití společenských a užitkových prostor, kde každá bytová jednotka má k dispozici větší společenskou zónu s vlastní terasou, skladovací místnost a sklepní kóji. Parkovací stání pro celkem 9 osobních automobilů jsou vyhrazena na vlastním pozemku s možností krytého parkování v suterénní jednotlivé garáži. V podzemním podlaží je dále k využití shromažďovací místnost, kolárna a prádelna se sušárnou. Stavební hmota objektu je tvořena systémem zdících prefabrikovaných cihelných broušených tvarovek z keramického střepu, s typizovanými rozměry jednotlivých prvků. Vnější plášť objektu je opatřen kontaktním zateplením v souladu s požadavky ETICS. ŽB stropní desky jsou konstruovány monoliticky, pro vhodnou dispozici suterénní garáže je užito předpjatého železobetonu. Objekt využívá technická zařízení a technologie s využitím obnovitelných zdrojů a je navržen jako budova s téměř nulovou spotřebou energie.
The subject of my barchelor thesis is the design and the elaboration of project documentation of the construction of the apartment building. Projected building is located in restful part of city Přerov with viewpoint to surrounding rural area and the place of Saint Hostýn pilgrimage. Detached building with semi-flush basement and three overground floors offers a capacity of 6 flat units for the settlement for 21 persons. Modular flats are situated lengtwise with disposition of 3 rooms + cooking place and 4 rooms + cooking place into two parts of groundplan with different proportions, that have connected by cental corridor with lift and technical utility room. Architectural rendering takes into accout the requests of comfort living and utility space, that every housing unit have larger social zone, with own terrace, storage room and cellar. Parking places for 9 cars are reserved on the plot with possibility of covered parking at the individual garage in basement. There are also meeting room, bike shed and laundry room. Material of bulding is formed of prefabricated system of wall masonry from brick shard fittings with standardized dimensions. External surface of the builng is provided by contact system of heat insulation consistent to the ETICS requests. Ceiling tiles of reinforced concrete are constructed monolithically. There is used prestressed reinforced concrete for better possibilities of use the basements individual garage. The building use technical equipment and technologies for using of renewable resources and is projected like building with almost zero energy consumption.
Description
Citation
KOLÁŘ, J. Bytový dům [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
doc. Ing. Ján Rybárik, Ph.D - předseda, doc. Ing. Ladislav Štěpánek, CSc. - místopředseda, Ing. Ondřej Nespěšný - tajemník, Ing. Daniel Skřek - tajemník, Ing. Markéta Sedláková, Ph.D. - člen, Ing. David Bečkovský, Ph.D. - člen, Ing. Miroslav Maňas - člen,
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Student představil svou bakalářskou práci pomocí powerpointové prezentace. Představil umístění a situaci místa stavby, dispoziční řešení objektu, konstrukční řešení a materiálové řešení. Dále student odpovídal na dotazy zkušební komise a otázky oponenta: - Jaké typy a tloušťky čar se používají na výkresech ve stavebnictví? - Je sklon zpevněných ploch vhodný pro pohyb osob se sníženou schopností pohybu? - Jaký je rozdíl v zakreslování ocelových a obložkových zárubní? Jak se osazují ocelové zárubně? - Podle jaké normy se zpracovává výkres tvaru stropu? - Jak bude technologicky proveden monoligcký strop na cihelném děrovaném zdivu? Proč jste zvolil několik technologických variant pro provádění vodorovných konstrukcí? - Existuje nějaký jiný a efektivnější způsob umístění výplní otvorů v obvodové stěně? Jaký způsob jste zvolil vy? - Jak jinak vyřešit spádování střechy, aby to bylo technologicky proveditelné? - Jaké jsou předepsané rozměry schodišťového prostoru u dveří? Jsou tyto požadavky dodrženy u vstupních dveří na střechu? - Jaký je dojezd výtahu – je třeba upravit základy? Jak bude vyřešena hydroizolace v tomto místě? - Jak se určí požární výška objektu? - Jak se přesně počítá součinitel prostupu tepla u výplní otvorů? Z jakých částí se skládá? - Definice požární výšky. - Proč máte umístěnou 0,000 v suterénu objektu? Odkud jste určil délku únikové cesty? Proč máte samozavírače do bytových jednotek? Jakým způsobem bude odvětráván schodišťový prostor? Jaktože máte tak tenkou PBŘ? Jak se určují odstupné vzdálenosti? Na připomínky oponenta reagoval student nepřesvědčivě, svoje řešení obhajoval nejistě a nebyl schopen je přijatelně zdůvodnit. Rovněž otázky položené členy komise nezodpověděl zcela dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO