Návrh stropní konstrukce výškové budovy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce se zabývá návrhem stropní konstrukce výškové budovy. Podkladem pro práci byla studie objektu se základními půdorysnými rozměry a výškami. Cílem práce je navržení lokálně podepřené stropní desky se ztužujícím jádrem uprostřed, a to jako výsek jednoho patra, konkrétně strop nad desátým podlažím. Dle zadané studie byl vytvořen deskový model v programu SCIA Engineer pro analýzu vnitřních sil na jejichž základě byl proveden návrh ohybové výztuže desky na mezní stav únosnosti. Návrh smykové výztuže vychází z vnitřních sil 3D modelu a byl proveden za pomoci programu Schöck Bole s ručním ověřením vybraného sloupu. Pro posouzení mezního stavu použitelnosti byl využit nelineární výpočet 3D modelu a ručního ověření šířky trhlin. Závěrem práce bylo navržení varianty s obvodovým žebrem a porovnání obou typů desek. Součástí práce je statický výpočet a výkresová dokumentace.
The bachelor thesis deals with the design of the ceiling structure of a high-rise building. The basis for the work was a study of the building with basic floor plan dimensions and heights. The aim of the bachelor thesis is to design a locally supported floor slab with a stiffening core in the middle, as a section of one floor, namely the ceiling above the tenth floor. According to the specified study, a slab model was created in SCIA Engineer to analyze the internal forces based on which the design of the flexural reinforcement of the slab to the ultimate limit state was carried out. The design of the shear reinforcement is based on the internal forces of the 3D model and was done using Schöck Bole with manual verification of the selected column. Non-linear calculation of the 3D model and manual verification of crack widths was used to assess the ultimate limit state. At the end of the work, the design of the circumferential rib variant and the comparison of the two types of slabs was carried out. The work includes a static calculation and drawings.
Description
Citation
VINTROVÁ, T. Návrh stropní konstrukce výškové budovy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
doc. Ing. Ivana Laníková, Ph.D. - předseda, doc. Ing. František Girgle, Ph.D. - místopředseda, Ing. Dorde Čairović, Ph.D. - tajemník, Ing. Pavlína Zlámalová - tajemník, Ing. Jan Klodner - člen, Ing. Petr Šimůnek, Ph.D. - člen, Ing. Vojtěch Kostiha, Ph.D. - člen, Ing. Dorde Čairović, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Studentka prezentovaal výsledky své bakalářské práce před komisí a následně reagovala na připomínky oponenta. Dotazy k bakalářské práci: Ing. Šimůnek – Jaký je rozdíl mezi výškovou budovou a budovou nízkopodlažní a jakým způsobem by ovlivnilo chování budovy tuhé železobetonové jádro? – studentka odpověděla doc. Girgle – Co se deformuje více z hlediska svislé deformace – tuhé jádro nebo svislé sloupy? – studentka odpověděla doc. Girgle – Jak byste přistoupila k návrhu svislých konstrukcí kdybyste volila a počítala konstrukci jako výškovou budovu? Mělo by to efekt i na změnu materiálových charakteristik po výšce budovy? – studentka odpověděla Ing. Kostiha – Proč jste vytvářela 2D i 3D model a jaké v něm byly rozdíly? – studentka odpověděla Ing. Šimůnek – Jak bylo řešeno protlačení ve výpočtu? – studentka odpověděla Ing. Kostiha – Je prezentovaný průhyb včetně dotvarování a smršťování? – studentka odpověděla Ing. Klodner – Jaký byl poměr mezi lineárním a nelineárním průhybem – studentka odpověděla Ing. Klodner – Jak byly zahrnuty a modelovány stěny ve 2D modelu a ve 3D modelu a jaký to mělo vliv na výsledky? – studentka odpověděla
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO