Tramvajová doprava jako páteř městské hromadné dopravy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce Tramvajová doprava jako páteř městské hromadné dopravy se zabývá otázkou tramvajové dopravy jako hlavního dopravního módu ve městě Brně. Důraz je kladen na historii brněnského systému, včetně jeho spojení s dopravou trolejbusovou. Dále je detailně popsán současný stav brněnské pouliční dráhy a rychlé tramvaje a jejich doplnění trolejbusovou dopravou, včetně zpracování socioekonomických dat, která systém determinují. V porovnání s jinými městy v České republice, ale i v zahraničí, jsou pak identifikovány jeho pozitivní a negativní aspekty. Za základě těchto informací je pak zpracován potenciální budoucí rozvoj systému, zejména budování nových tratí a zkvalitnění stávajících drah.
The work Tram transport as the backbone of public transport deals with the issue of tram transport as the main mode of transport in the city of Brno. Emphasis is placed on the history of the Brno system, including its connection with trolleybus transport. Furthermore, the current state of the Brno street railway and fast trams and their supplementation by trolleybus transport are described in detail, including the processing of socio-economic data that determine the system. In comparison with other cities in the Czech Republic, but also abroad, its positive and negative aspects are identified. Based on this information, the potential future development of the system is processed, especially the construction of new lines and the improvement of existing tracks.
Description
Citation
KOPECKÝ, V. Tramvajová doprava jako páteř městské hromadné dopravy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - předseda, Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. Mgr. Josef Šíp - člen, Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - člen, Ing. Martin Všetečka, Ph.D. - člen, Ing. Lucie Vaňková , Ph.D. - člen, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
V své prezentaci student Vojtěch Kopecký představil oblast, která byla předmětem řešení tramvajové sítě. Nejprve představil metodický postup provedené analýzy současného stavu tramvajových sítí ve vybraných městech. Dále popsal porovnání hustoty obyvatel a existující tramvajové sítě. V další části své prezentace byla představeny výsledky terénního průzkumu vybraných úseků tramvajové trati v Brně se zaměřením cestovní doby. Student uvedl problémové faktory brněnského systému a v závěru své prezentace uvedl návrhy do budoucna a celkové zhodnocení dané problematiky. Následovaly dotazy oponenta Ing. Martina Všetečky, Ph.D.: 1) K obrázku 2 - jaká je podle Vás průměrná obsazenost jednoho automobilu a jednoho vozidla MHD? 2) Kolik malých okruhů má tramvajový systém v Brně (viz kap. 3.2)? 3) Jaká je nevýhoda obousměrných tramvají kromě uváděné nákladnosti a náročnější údržby? 4) Co je konkrétně technicky náročnější u blokové smyčky než u smyčky běžné? 5) Kapacita trolejbusu je větší než kapacita autobusu? 6) Čím je daný meziroční nárůst přepravního výkonu v Brně v letech 2015-16? 7) V Ostravě chybí některé tramvajové trati - je to nepořádek ve zdrojových datech? 8) Jak jste měřil dojezdové časy" a "průjezdní časy"? 9) Čím si vysvětlujete, že různé typy vozidel dosahují různé cestovní doby? 10) Jaké kategorie pozemní komunikace je Kníničská (přehradní) radiála? 11) Jakou metodikou jste, sakra, navrhl nové tramvajové tratě v Brně a nové linkové vedení? 13) Proč považujete třívozové soupravy za revoluční? Následovaly dotazy členů komise: doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - Jak byly řešeny jízdní doby? - Ve kterou denní dobu byly tyto doby měřeny? Ing. Mgr. Josef Šíp - Z jakého územního plánu jste vycházel? - Je reálné pro centrum města Brna návrh tunelů a mostů? Ing. Martin Všetečka, Ph.D. - Kde si myslíte, že je největší kapacitní problém tramvajové dopravy v Brně? - Jaké jsou nevýhody obousměrných tramvají? Student na všechny dotazy odpověděl bez váhání.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO