Energetické a environmentální hodnoceni budov

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem této práce je obecněji popsat, co vše souvisí s výrobou (přeměnou), distribucí a spotřebou energie v různých formách. Podrobněji se pak věnuje budovám z pohledu energetické náročnosti a enviromentálních vlivů ze spotřeby energie plynoucích. Projektová část se pak konkrétně věnuje realizovanému měření vnitřního prostření a spotřeb energií na ZŠ Svážné v Brně. Textová část A se věnuje obecnějšímu rozboru energetiky jako celku, trendům spotřeby energií dle druhu jejich výroby. Popisuje fyzikální a chemické děje související s výrobou, distribucí a využíváním energií. Obecněji seznamuje se způsoby energetického a enviromentálního posuzování vlivů budov. Výpočtová část B uvádí a vysvětluje výpočtové postupy používané v platné legislativě ČR pro stanovení a následné použití klíčových veličin sloužících pro energetické, enviromentální a ekonomické hodnocení budov či úsporných opatření. Projektová část C se věnuje realizovanému měření na základní škole Svážná v Brně, kde je měřeno vnitřní prostředí. Jsou popsány jednotlivá měřidla. Dále jsou graficky zpracovány spotřeby energií v průběhu několika let. Hlavní částí projektu jsou grafy z naměřených dat a popis dějů.
The aim of this thesis is to give a general idea of energy; what it is, how it is created (rather transformed), how it is distributed and used in many of its forms. In detail it describes how buildings are evaluated in terms of energy consumption, how can we lower this consumption and how it affects the environment. Part A, theory, gives a general idea of the theory surounding transformations, losses and uses of energy. It describes processes of assessment of buildings. Part B, calculation methods, give an idea how current CZ/EU regulations describe optimal calculation methods. These methods include: energetic, enviromental and economic evaluation of buildings or energy-saving measures. Part C, project, describes an exact measuring in Elementary School Svážná-Brno. It describes the means of obtaining information. Includes graphically processed monthly energy consumptions. It also includes list of used sensors (measuring air temperature, humidity and surface temperatures), schemes of sensors placements, schemes of building and technical systems. The main part of this project are graphs of measured data made in EXCEL with descriptions.
Description
Citation
KUBÍNEK, T. Energetické a environmentální hodnoceni budov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Doc. Ing. Zuzana Straková, Ph.D. - předseda, prof. Ing. Jiří Hirš, CSc. - místopředseda, Ing. Nikol Prchalová - tajemník, Ing. Veronika Kořenková - tajemník, Ing. Jakub Oravec - tajemník, Ing. Jan Müller, Ph.D. - člen, Ing. Olga Rubinová, Ph.D. - člen, Ing. Pavel Uher, Ph.D. - člen, Ing. Jan Weyr - člen, Ing. Petr Andrys - člen,
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsal energetické a environmentální hodnoceni budov. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise. Student odpověděl na otázky komise. Jaké je ideální umístění měřícího čidla v místnosti. Student vcelku dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise k předložené diplomové práci a snažil se obhájit většinu svých řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO