Vzduchotechnika alzheimer centra

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce obsahuje návrh vzduchotechnických zařízení Alzheimer centra ve Zlosyni. Bakalářská práce obsahuje tři základní části. Teoretická část, která popisuje větrání velkokuchyní. Druhá část je výpočtová. Zabývá se návrhem tří VZT jednotek do tří funkčních zón v objektu. Výpočet obsahuje návrh VZT jed-notky klimatizace jídelny, klimatizace kuchyně a teplovzdušného větrání ubytova-cího zařízení pro pacienty Alzheimer centra. Poslední částí bakalářské práce je projektová dokumentace vzduchotechniky v objektu.
The bachelor´s thesis includes design of air-conditioning devices of Alzheimer centrum in Zlosyň. Bachelor´s thesis includes three main part. Theoretical part, which describes ventilation of kitchen. The second part is focused on calculations. This part deals with design of three air-conditioning units to three function zone in object. The calculations includes the design of air-conditioning unit in cafeteria, kitchen and hot air-system in accommodation for the patients of the Alzheimer centrum. The last part of bachelor´s thesis is about project documentation of air-conditioning in object.
Description
Citation
PETR, L. Vzduchotechnika alzheimer centra [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Doc. Ing. Michal Krajčík, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jiří Znebejánek - tajemník, Ing. Andrea Toboláková - tajemník, Ing. Dušan Hradil - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Ondřej Jelínek, Ph.D. - člen, Ing. Lucie Horká - člen, Ing. Lenka Maurerová, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsal návrh vzduchotechniky alzheimer centra. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise. Dotazy k zodpovězení u obhajoby (dotazy oponenta): 1. Hodnota tepelné zátěže kuchyně je vcelku vysoká. Byla při výpočtu využita redukce na stupeň zatížení a faktor současnosti? 2. Na návrh větrání kuchyní existuje platný normativní předpis ČSN EN 16282, který má odlišný postup výpočtu požadavku na požadované množství vzduchu. Bodově vyjmenujte rozdíly ve výpočtech a metodiku v ČSN EN 16282 stručně popište. 3. Popište princip funkce odsávacích zákrytů, jejich hlavní výhody a uveďte, jestli existuje alternativní řešení, které by dokázalo snížit celkový průtok vzduchu pro místnost kuchyně. 4. Ve výkresech zmenšujete profil potrubí v místě tlumiče. Má to nějaký důvod? Poznámky: Přirážka delta U se u výpočtu tepelných ztrát v případě výplní otvorů nezapočítává. U regulačního schématu MaR jsou špatně popsány uzavírací klapky (nejsou se směšovací funkcí) a chybí zde vykreslené protimrazové čidlo, i když je v popisu uvedeno. Požární klapky u výkresu se nekreslí do stěny, ale před ní. Dotazy komise k obhajobě: Z čeho jste vycházel při časovém harmonogramu a způsobu provozu kuchyně? Proč je nejvyšší zátěž ve večerních hodinách? Na jakou hodnotu jste navrhoval výkon jednotky? Deskový výměník má směšování - všechny výkony jsou spojeny s cirkulací vzduchu. Myslíte, že z hygienického hlediska je cirkulace žádoucí? Co je to výměna vzduchu? Metody v normě jsou 2. Víte zjednodušenou? (otázka oponenta č.2) Víte nějaké alternativní prvky k zákrytům? Jaká je fyzikální nevýhoda odsávacích zákrytů? Neexistuje technologie, která si s touto nevýhodou dokáže pomoci? (otázka oponenta č.3) Jaké by mělo další dosahy na návrh použití redukčního činitele? Přes jaký prvek se bude vzduch nasávat? Rozmístění prvků jste navrhoval sám? Nebude VZT jednotka omezující z hlediska vzduchu (jednotka v blízkosti pokojů)? Z čeho budou dělící konstrukce (rozprava nad výkresy)? Zakreslení FCU jednotek - výkres, legenda. Sklon filtru od svislice? Hodnocení: B - Student velmi dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise a snažil se zdůvodnit navržená a použitá řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO