Vzduchotechnika v zázemí výrobní haly

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce se zabývá návrhem vzduchotechniky v zázemí výrobní haly. Práce obsahuje tři části. Teoretická část je zaměřena na problematiku pracovního prostředí. Výpočtová část se zabývá návrhem vzduchotechnických jednotek v zázemí výrobní haly. Poslední část tvoří projektová dokumentace.
The bachelors thesis deals with the design of air conditioning in the background of the production hall. The work contains three parts. The theoretical part is focused on the issue of the working environment. The calculation part deals with the design of air conditioning units in the background of the production hall. The last part consists of project documentation.
Description
Citation
STEPANOV, E. Vzduchotechnika v zázemí výrobní haly [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Doc. Ing. Michal Krajčík, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jiří Znebejánek - tajemník, Ing. Andrea Toboláková - tajemník, Ing. Dušan Hradil - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Ondřej Jelínek, Ph.D. - člen, Ing. Lucie Horká - člen, Ing. Lenka Maurerová, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace ve formátu PDF, kde popsal návrh vzduchotechniky v zázemí výrobní haly. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise. Dotazy k zodpovězení u obhajoby (dotazy oponenta): 1. Při výpočtu tepelné zátěže máte u místnosti 1.04 výpočet jen pro jedno okno a pak roznásobení na počet oken. Z výkresu je však patrné, že okna mají jiné rozměry, je toto ve výpočtu zohledněno? 2. U totožné místnosti kombinujete úplné zastínění venkovními žaluziemi a nepočítáte s vnitřním osvětlením místnosti. Budou mít zaměstnanci dostatek světla na práci? 3. V tabulkách dimenzování potrubí uvádíte velmi vysoké tlakové ztráty na sání a výfuku. Např. tlakové ztráta u z.č. 2 je u výfuku 153 Pa, zatímco celá odvodní větev má 55 Pa. Čím jsou vysoké hodnoty na sání a výfuku způsobeny? 4. Všechny centrální VZT jednotky jsou bez chlazení vzduchu v letním období. Zohlednil jste tento faktor při návrhu dílčího systému chlazení? Pokud ne, vypočítejte tepelnou zátěž větráním u z.č. 1 a diskutujte vhodné řešení nápravy. 5. Navržené dílčí chlazení má pro zajištění uvedených zátěží v tabulce 38 velmi malé průtoky vzduchu. Zkuste zpětně dopočítat rozdíl teplot na výměníku u místnosti 1.04 a uveďte, jestli je reálné ho dosáhnout. Poznámky: U výkresů v některých místech změny výškové úrovně potrubí chybí vykreslení vhodných tvarovek. Dotazy komise k obhajobě: Ve Vámi zvoleném postupu výpočtu nebudou započítány stíny pro jednotlivá okna - nekorektní výpočet. (otázka oponenta č.1) Co ve výpočtu znamená hodnota 28? (otázka oponenta č.4) Co je ve výpočtu 0,8? (otázka oponenta č.5) Měla by to být kalorimetrická rovnice. Rozdíl by vyšel kolem 10 - myslíte, že to výměník zvládne? Jakou deltu uvažujeme správně? Napište kalorimetrickou rovnici na tabuli. Co v rovnici chybí? Kam byste chybějící hodnoty zakomponoval? Kolik je hustota vzduchu (kg/m3) a měrná tepelná kapacita? Jak byste stanovil potřebný odstup sání a výfuku vzduchu? Umístil byste na střechu sání nebo výfuk? Jaký máte chladící systém? Zohlednil jste max. délky chladivového potrubí při návrhu? Pozice jednotlivých prvků ve výkresech. Posuzoval jste rychlost v tlumiči? Jaká Vám vyšla? Hodnocení: C - Student vcelku dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise k předložené bakalářské práci a snažil se obhájit většinu svých řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO