Předběžný průzkum historického železobetonového mostu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá předběžným průzkumem mostu spojujícího západní a východní křídlo hradu Veveří. Jedná se o historicky velmi cennou konstrukci, protože jde pravděpodobně o nejstarší dochovaných železobetonový most u nás, dostaven byl v roce 1898. Součástí práce byla vizuální prohlídka vnější i vnitřní části mostu. Byly provedeny a vyhodnoceny jak destruktivní, tak nedestruktivní diagnostické zkoušky, jejichž cílem bylo přesvědčit se zejména o kvalitě použitého betonu, způsobu vyztužení a zjištění současného stavu konstrukce. Vzhledem k historickému významu mostu byla pro doplnění kontextu část práce věnována historii mostního stavitelství a autorovi tohoto mostu a průkopníkovi železobetonového stavitelství u nás profesoru Josefu Melanovi.
This bachelor thesis focuses on the preliminary survey of a bridge connecting the west and east wing of the Veveří castle. It is a structure of a very high significance because it is presumably the oldest preserved bridge made from reinforced concrete, it was completed in 1898. A visual inspection of the outside and inside parts of the bridge was performed. To examine the quality of used concrete and type reinforcement and finding out the condition of the structure, destructive and non-destructive diagnostic tests were used. Because of the historical significance of the bridge is part of the thesis devoted to the history of bridge construction and the author of the Veveří Bridge and the pioneer of reinforced concrete constructions in our country professor Josef Melan.
Description
Citation
JEŽÍKOVÁ, P. Předběžný průzkum historického železobetonového mostu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, doc. Ing. Ondřej Anton, Ph.D. - člen, doc. Ing. Michal Stehlík, Ph.D. - člen, Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. - člen, Ing. Jaromír Láník, Ph.D. - člen, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - člen, Ing. Jan Kryštof - člen, Ing. Jiří Strnad, Ph.D. - člen, Ing. Igor Suza - člen,
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Studentka Pavlína Ježíková při své prezentaci o BP pohovořila o historii vyztužování železobetonových mostů. Dále podrobně popsala sledovaný objekt - most na hradě Veveří, který je nejstarším ocelobetonovým mostem na území dnešní České republiky, jehož autorem je prof. Melan. Studentka popsala jeho samotnou historii a jeho základní údaje, které byly doplněny dobovými fotografiemi. V prezentaci byly popsány poruchy mostu, které byly podmětem pro provedení stavebně technického průzkumu. V rámci praktické části bakalářské práce byly použity vybrané nedestruktivní i destruktivní diagnostické metody. Byly popsány metodiky vyhodnocení na základě jejich měření, prezentovány dosažené výsledky, které byly v prezentaci graficky i tabelárně vyhodnoceny. V závěru své prezentace byl studentkou proveden souhrnný závěr a doporučení. Dále byly položeny dotazy oponenta Ing. Petra Žítta: 1) Jakým způsobem by bylo možné v konstrukci ověřit typ použitých válcovaných profilů? 2) Při diagnostice byly odebírány vývrty o průměru 75 mm, při případné další diagnostice by byl tento průměr vývrtu s ohledem na určení pevnosti betonu opět použit jako vhodný? 3) Jaké vhodné metody bychom zvolili při diagnostice opěr? Jak lze prokázat např. jejich tloušťku? Následovaly dotazy členů komise: doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D. - Je potřeba navrhovat nějaká stavební opatření za účelem udržení mechanické odolnosti hodnoceného objektu ve zvoleném časovém horizontu? - Jaký vliv teplot mají na danou mostní konstrukci? doc. Ing. Ondřej Anton, Ph.D. - Jak si vysvětlujete, že cca řádově před 20 lety nebylo možné určit nevyztužení části popisované konstrukce? - Jak by byly změněny podmínky pro diagnostiku onoho mostu v případě jeho zařazení jako památkově chráněnou stavbu? doc. Ing. Michal Stehlík, Ph.D. - Bylo zjištěno spojení ocelových profilů typu I a U? Ing. Igor Suza - Byly prováděny vývrty během prvotních snahách o diagnostiku? - Jak moc došlo ke snížení objemu výztuže vlivem koroze? Studentka na položené dotazy odpověděla bez zaváhání.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO