Vzduchotechnika administrativní budovy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cieľom práce pod názvom „Vzduchotechnika administrativní budovy“ bolo vytvoriť návrh profesie vzduchotechnika na 10.NP daného objektu nachádzajúceho sa v Prahe. Jedná sa primárne o vzduchotechnické jednotky obsluhujúce dva funkčné celky, v ktorých sa nachádzajú kancelárie, openspace a hygienické zázemie. Práca je členená do troch jednotlivých častí – teoretická, výpočtová a projektová časť. Teore-tická časť sa zaoberá kvalitou vnútorného vzduchu a vplyvu oxidu uhličitého na člo-veka. Výpočtová časť práce je sústredená na jednotlivé výpočty, ktoré bezprostredne súvisia s návrhom profesie vzduchotechnika. Využívané sú návrhové softwary viace-rých spoločností predovšetkým LindQST a AeroCAD. Projekt spracováva projektovú dokumentáciu v zadanom rozsahu. Táto časť spracováva okrem povinnej časti gra-fických výstupov aj časť nepovinnú – model BIM, priložený vo formáte IFC. Tento model pridáva projektu na hodnote z viacerých hľadísk, z ktorých jedno z najpodstatnejších je možnosť jednoduchej a presnej koordinácie s ostatnými pro-fesiami.
The aim of the work entitled "Air conditioning of the administrative building" was to create a proposal for the profession of air conditioning on the 10th floor of the building located in Prague. These are primary air handling units serving two fun-ctional units, which include offices, open space and sanitary facilities. The work is divided into three individual parts - theoretical, computational and project part. The theoretical part deals with the quality of indoor air and the effect of carbon dioxide on humans. The computational part of the work is focused on individual calcula-tions, which are interconnected with the profession of air conditioning. Several de-sign softwares, especially LindQST and AeroCAD, are used. The project processes project documentation to the specified extent. In addition to the mandatory part of the graphic outputs, this part also processes the optional part - the BIM model, en-closed in the IFC format. This model adds value to the project in several ways, one of the most important of which is the possibility of simple and precise coordination with other professions.
Description
Citation
AUGUSTÍN, S. Vzduchotechnika administrativní budovy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Doc. Ing. Michal Krajčík, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jiří Znebejánek - tajemník, Ing. Andrea Toboláková - tajemník, Ing. Dušan Hradil - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Ondřej Jelínek, Ph.D. - člen, Ing. Lucie Horká - člen, Ing. Lenka Maurerová, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsal návrh vzduchotechniky administrativní budovy. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise. Dotazy k zodpovězení u obhajoby (dotazy oponenta): 1. V teoretické části máte členěno prostředí na mikroklima tepelně vlhkostní, odérové, toxické, mikrobiální atd. a pak nezávislou kapitolu o CO2. Kam vliv CO2 patří? Do které z výše jmenovaných složek? 2. Jaký druh a množství svítidel předpokládáte na tepelný zisk 20 W/m2? Okna podle výpočtu nemají stínící techniku. Bude umělé osvětlení nutné? Je absence stínění optimální řešení z hlediska ENB a zrakové pohody? 3. Odhadněte přesnost výpočtu tlakových ztrát potrubí a porovnejte s počtem uváděných desetinných míst v tab. na str. 52 a 53. 4. Předložte hx diagram pro zař. 1 včetně FCU a návrh FCU (stanovení výkonu a počtu) - v práci neuvedeno. Dotazy komise k obhajobě: Jaké jsou návrhové teploty přívodního vzduchu? Jak chápete BIM? Kolik Vám vyšla tepelná zátěž v open space? Proč máte ve výpočtu tolik desetinných míst? Ukažte mi na hx diagramu, kde je primární vzduch a kde je FCU? Jakou máte střední povrchovou teplotu chladiče? Jakou hodnotu vám výrobce řekl jako ideální? Bral jste v úvahu obalové konstrukce a jak jste je počítal? Jaká by byla střední povrchová teplota v tomto (ukázáno v práci) konkrétním případě? Na čem závisí? Prováděl byste projekt znovu v Revitu? Hodnocení: A - Student výborně reagoval a zaujal stanoviska ke všem připomínkám k předložené bakalářské práci od oponenta i členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO