Toxické vztahy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Ve své tvorbě pracuji už nějakou dobu s tématy, jako je antropocén, parazitismus, symbióza a environmentální úzkost. Ohledávám a zachycuji společensko-ekologickou situaci. Ironizuji sebedestruktivní chování moderních lidí ve smyslu ohrožování základních životních funkcí a varuji před otravou prostředí, které hraje nenahraditelnou roli pro život budoucí generace. Inspiračním zdrojem jsou mi science-fiction příběhy, které se často zabývají apokalyptickou vizí. Výchozím médiem je pro mě po celou dobu studia malba, kterou stavím na výrazné a fluorescenční barevnosti. Formálně jsou malby tvořeny akrylovou barvou a sprejem na plátno. Výstupem bakalářské práce je série velkoformátových obrazů, doplněná menšími formáty, která by měla upoutat svými neonovými barvami a na první pohled vtáhnout diváka do jedovaté, toxické zóny. Instalace by měla diváka znepokojaovat a nenechat chladným ve spojitosti postavení člověka v rámci společenského a přírodního systému.
In my work I have been working for some time with topics such as anthropocene, parasitism, symbiosis and environmental anxiety. I search for and capture the socio-ecological situation. I ironize the self-destructive behavior of modern people in terms of endangering basic life functions and warn of poisoning the environment, which plays an irreplaceable role in the lives of future generations. My source of inspiration is science fiction stories, which often deal with apocalyptic vision. The starting medium for me throughout the study is painting, which I build on strong and fluorescent colors. Formally, the paintings are made of acrylic paint and spray on canvas. The output of the bachelor's thesis is a series of large-format paintings, supplemented by smaller formats, which should attract with their neon colors and at first glance draw the viewer into a toxic zone. The installation should worry the viewer and not leave you cold in connection with the position of man within the social and natural system.
Description
Citation
RAUSOVÁ, T. Toxické vztahy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarná tvorba
Comittee
MgA. Patricie Fexová, Ph.D. (předseda) MgA. Veronika Vlková (člen) doc. MgA. Vasil Artamonov (člen) doc. MgA. Luděk Rathouský (člen) prof. MgA. Petr Kvíčala (člen) MgA. Marie Štindlová (člen) MgA. Ondřej Homola (člen) Mgr. Jana Písaříková, Ph.D. (člen) Mgr. Pavel Kubesa (člen) MgA. Alice Nikitinová (člen)
Date of acceptance
Defence
Na úvod obhajoby studentka představuje svou bakalářskou práci (sérii maleb), následují posudky vedoucího a oponenta (v zastoupení). Studentka následně reaguje na dotaz z oponentského posudku týkající se upřesnění toho, z jaké mytologie studentka čerpala náměty, a dotaz vedoucího práce na ekologičnost užitých barev. Studentka konstatuje, že kontroverzi, již její práce může v tomto ohledu vyvolat, vítá a u tématu environmentálních aspektů malby diskuze chvíli zůstává. V. Artamonov komentuje polohu malby napůl cesty mezi naivitou a demonstrací výrazného malířského umu. Komise se shoduje na tom, že práce má výrazný potenciál pro další rozvíjení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO