Prach

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Bakalářská práce se věnuje prachu. Pracuje s částečkami, které jsou pro lidi spíše opomíjené nebo naopak nechtěné a nežádoucí. Práce se zaměřuje na dlouhodobou snahu přiblížit a zkrásnit tuto (podle běžného vnímání) neestetickou součást našich domovů, vzduchu a světa. Součástí je pozvednutí znevažované části života všech jedinců. Prozkoumává, jak lze prach a všechny prvky prachu využít v umění. Projekt je postaven na několikaletém zaujetí prachem a možnostmi jeho zviditelnění, uchování a použití pro uměleckou tvorbu, z čehož vychází několik cyklů různě souvisejících prací. V cyklech se objevují různé přístupy zpracování prachu i různé prachové problematiky. V celcích jsou vyzdviženy různé vrstvy, které prach může mít nejen v doslovném (vrstvy, nánosy prachu na věcech, na místech), ale i přeneseném významu (jako literární, vědecký, filosofický, psychologický pojem).
The bachelor thesis will focus on dust. It works with particles that are rather neglected or, on the contrary, unwanted and undesirable for people. The work tries on a long-term effort to approach and beautify this (according to common perception) anesthetic part of our homes, air and world. Elevating a disparaged part of all lives. It explores how dust and all the elements of dust can be used in art. The project is based on several years of interest in dust and the possibilities of its visibility, preservation and use for artistic creation. It is the basis for several cycles of various related works. In the cycles appear different approaches to dust processing and different dust issues. In the units are highlighted various layers that dust can have not only in the literal meaning (layers, dust deposits on things, in places) but also in a transferred meaning (as a literary, scientific, philosophical, psychological concept)
Description
Citation
ZADRAŽILOVÁ, L. Prach [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarná tvorba
Comittee
MgA. Patricie Fexová, Ph.D. (předseda) MgA. Veronika Vlková (člen) doc. MgA. Vasil Artamonov (člen) doc. MgA. Luděk Rathouský (člen) prof. MgA. Petr Kvíčala (člen) MgA. Marie Štindlová (člen) MgA. Ondřej Homola (člen) Mgr. Jana Písaříková, Ph.D. (člen) Mgr. Pavel Kubesa (člen) MgA. Alice Nikitinová (člen)
Date of acceptance
Defence
Na úvod obhajoby studentka představuje svou bakalářskou práci (sérii maleb), následují posudky vedoucího a oponentky (v zastoupení). Na dotaz, co v práci objevila nového, reaguje tak, že se především dozvěděla něco o sobě, ale posunula se dále i v tématu, jímž se zabývá dlouhodobě. V další rozpravě bylo věnováno nejvíce prostoru řešení instalace a vyznění projektu, který má v sobě výrazně osobní, ale také výzkumné rysy. Mluví se na jednu stranu o akademičnosti, na druhou stranu o skicovitosti. Diskuze je intenzivní, ale přehledná a studentka v ní na podněty komise reaguje věcně a přesvědčivě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO