Unbreakable Nightrunners

Abstract
Video dokument Unbreakable Nightrunners se zabývá lidmi v okolí umělce, který dokumentuje dění ve skupině amatérských nadšenců automobilových závodů a tuningu. Hlavní aktéři bydlí v okolí a znají se ze základní školy. Polovinu členů tvoří studenti, druhou pracující jedinci z různých odvětví. Věk členů Nightrunners je do 30. let. Prezentují se jako lidé nepochopeni společností, někdy i blízkým okolím. Skupina lidí, kterou autorka dokumentuje, nechtěla být jako ostatní lidé v jejich okolí. Nechtěli se poflakovat a chodit na párty, místo toho našli svou společnou zálibu v autech a tuningu. Lidé s odlišnými názory a stylem života, kteří vždy najdou téma ke konverzaci a prostor pro společné aktivity mají také jinou filozofii života, což by se dalo shrnout do teze, že „život je svébytný jev, který nelze redukovat na mechanické děje“. Pomáhají si navzájem když se něco pokazí a jsou spolu v dobrém i zlém. Autorka dokumentuje všechny události, které skupina vytváří, a to i obyčejné srazy nebo rozhovory či místo setkávání skupiny, kterým je benzínová pumpa. Název Nightrunners je odvozen podle chatovací skupiny na Facebooku, kde spolu členi různě debatují, domlouvají se na akce, posílají si vtipné videa a fotky a kde mezi sebou šíří nové fotografie aut a věci, které viděli, nebo jich byli součástí.
The video documentary Unbreakable Nightrunners deals with people around the artist, who documents what is happening in the group of which he is a part. The main actors live in the area and know each other from Elementary school. Half of the participants are still students and the other working individuals from different industries. Nightrunners are under 30 years old. Sometimes misunderstood by society and the surrounding area. The group of people she documents did not want to be like other people around. They didn't want to hang out and party. They have a common interest in cars and tuning. People with different views and styles, who always find a topic for conversation and space for joint activities have also a different philosophy of life, which could be summed up in the thesis that „life is a distinctive phenomenon that can not be reduced to mechanical events“. They help each other when something goes wrong, they are in good and bad times together. It documents all the events that the group creates, including ordinary meetings or interviews. It also reflects the fact that the group meets in one particular place and that is the gas station. The name Nightrunners is derived from a chat group on Facebook where they debate in various ways, agree on events, send funny videos and photos or spread new photos of cars and things they saw or were part of.
Description
Citation
TOMANOVA, K. Unbreakable Nightrunners [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Intermediální a digitální tvorba
Comittee
doc. MgA. Barbora Klímová, ArtD. (předseda) Mgr. Martin Mazanec, Ph.D. (člen) doc. Mgr.A Lenka Klodová, Ph.D. (člen) Mgr. Zuzana Kubíková (člen) MgA. Vojtěch Vaněk (člen) doc. Mgr. Art. Svätopluk Mikyta (člen) MgA. Katarína Hládeková, Ph.D. (člen) MgA. Matěj Smetana, Ph.D. (člen) MgA. Tomáš Hrůza (člen) MgA. Marek Meduna, Ph.D. (člen) MgA. Jana Bernartová, Ph.D. (člen) Mgr. et Mgr. Zdeněk Záhora (člen) doc. Mgr. Jana Preková (člen)
Date of acceptance
Defence
Na úvod studentka představila svou videoinstalaci umístěnou v autech a následně byly přečteny posudky vedoucího a oponenta – dotazy z posudků studentka zodpověděla. V rozpravě byla diskutována místa distancovanosti autorky od tématu, nepříliš zřetelný tuning aut. Bylo konstatováno, že se jedná o námět s velkým potenciálem – co ale celá skupina rýsující se za projektem manifestuje? Studentka odpověděla na všechny dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO