Noc

Abstract
Bakalářská práce NOC se zabývá vnímáním světa dospívajícím jedincem. Zobrazuje konkrétní období ze života autora a jím prožité události odpovídající skutečným reáliím. Za tímto účelem byla zvolena forma hraného dokumentu. Na začátku bylo důležité pokusit se porozumět, pojmenovat a pochopit své tehdejší myšlenkové pochody. Ve výsledné fázi se pak dostáváme k setrvávání v pouhém pozorování bez vyřčení verdiktu. Dokument je krátkometrážního formátu. Hlavní roli hraje blízká osoba (bratr), která se rovněž nachází v podobném životním období. Prostor vyprávění a lokace filmu jsou také věrné reálným místům, kde se události původně odehrávaly. Ve filmu bude figurovat ve vizuální složce převážně jedna osoba - coby autorovo mladší já. Celý film je provázen hlasem neurčité rozpolcené entity (vnitřní hlas herce/svědomí/bůh/zkušenosti/...), která ve formě monologu bude odkrývat co se odehrávalo. Tyto hlasy budou zhmotněny ve 3D objektu, který je nenásilně implementován do scén. Skrze intimitu odkrývající autorovo soukromí divákovi nastává smíření se s minulostí. Sebeironizující reflexe, odlehčující pseudoproblémy dospívání, které mohou zpětně působit až malicherně, přesto může přinést zásadní poznání a novou hodnotu.
The NIGHT bachelor thesis deals with the perception of the world by adolescents. It shows a specific period of the author's life and the events he experienced corresponding to the real realities. The form of featured documentary was chosen for this purpose. In the beginning, it was important to try to understand and name your thought processes at the time. In the final stage we then get to remain in mere observation without uttering a verdict. The document is in short format. The main role is played by a close person (brother), who is also in a similar period of life. The narration and location of the film are also true to the real places where the events originally took place. The film will feature mostly one person in the visual component - as the author's younger self. The whole film is accompanied by the voice of an indeterminate split entity (the inner voice of the actor / conscience / god / experience / ...), which in the form of a monologue will reveal what was going on. These voices will be materialized in a 3D object that is non-violently implemented in scenes. Through intimacy revealing the author's privacy to the viewer, there is a reconciliation with the past. Self-ironing reflections, relieving pseudo-problems of adolescence, which can have a perverse effect, can nevertheless bring fundamental knowledge and new value.
Description
Citation
DUŠEK, F. Noc [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Intermediální a digitální tvorba
Comittee
Mgr. Martin Mazanec, Ph.D. (předseda) doc. MgA. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) MgA. Jonáš Strouhal (člen) MgA. Valentýna Janů (člen) Mgr. et MgA. Barbora Lungová (člen) MgA. Ondřej Tobola (člen) MgA. Jan Mikoška (člen) MgA. Ivars Gravlejs, Ph.D. (člen) Mgr. Tomáš Javůrek, DiS. (člen) Mgr. Anežka Bartlová (člen) MgA. Tamara Moyzes (člen)
Date of acceptance
Defence
Obhajoba byla zahájena prezentací práce (filmu), po které následovalo představení posudků vedoucího a oponenta. Poté, co student odpověděl na otázky z posudků, byla zahájena rozprava, jež se zabývala především otázkami formálního řešení a filmové řeči, použití střihu, kamery a zvuku. Další otázky směřovaly k námětu filmu, který se věnoval především osobním vzpomínkám na období dospívání. Členové komise ocenili prvky humoru a ironie, kritické poznámky se týkaly zejména střihové kompozice a využití 3D prvků, které se zdálo příliš náhodné. Student na otázky reagoval věcně a zároveň byl sebekritický.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO