Hydrogely s inkorporovanými vezikulárními systémy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá studiem inkorporace vezikulárních systémů do hydrogelů na bázi polysacharidů. Zvolené vezikulární systémy byly „Ion Pair Amphiphile“ částice (IPA), které jsou tvořeny cetrimetylamonium bromidem, dodecylsulfátem sodným, dioktadecyldimethylamonium chloridem a cholesterolem. Práce je rozdělena na dvě části. V první části byly zkoumány interakce mezi IPA vezikulami a hyaluronanem sodným a interakce mezi IPA vezikulami a polystyrensulfonátem sodným. Bylo zjištěno, že k interakcím dochází, avšak se na jejich základě nepodařilo připravit hydrogel. V druhé části práce byly IPA vezikuly inkorporovány do agarózového gelu při zahřívání. Pro inkorporaci byly použity částice o dvou různých koncentracích a to 1 mmol·l1 a 2 mmol·l1. Vliv částic na vlastnosti gelu byl pozorován při reologickém měření. Výsledky ukázaly, že v gelu s inkorporovanými částicemi je výrazně delší lineární viskoelastická oblast a také to, že nedochází k interakci mezi částicemi a gelem, ale částice pouze vyplňují prázdná místa v gelové síti. Odlišné chování gelů s rozdílnou koncentrací IPA částic nebylo pozorováno.
This bachelor thesis deals with the incorporation of vesicular systems into polysaccharide – based hydrogels. The chosen vesicular systems were Ion Pair Amphiphile vesicles (IPA), which consist of cetrimethylammonium bromide, sodium dodecyl sulfate, dioctadecyldimethylammonium chloride and cholesterol. The work is divided into two parts. In the first part, interactions between IPA vesicles and sodium hyaluronan and interactions between IPA vesicles and sodium polystyrene sulfonate were studied. Even though interactions occured, it was not possible to prepare a hydrogel based on these interactions. The second part of this work deals with incorporation of IPA vesicles into an agarose – based gel when heated. Particles of two different concentrations (1 mmol·l1 and 2 mmol·l1) were used. The effect of the IPA particles on the properties of the gel was observed with rheological measurements. The results showed that the gel with incorporated particles has a longer linear viscoelastic region and that there were no interactions between the IPA particles and the gel. The particles only fill the gaps of the gel network. Different behaviour within the gels with different concentrations of IPA vesicles was not observed.
Description
Citation
KALENDOVÁ, L. Hydrogely s inkorporovanými vezikulárními systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své bakalářské práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky bakalářské práce. Komise zhodnotila její bakalářskou práci celkově jako výbornou. Dzik: Jaké je složení IPA vesikulů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO