Produkce a charakterizace imunologicky aktivních mikrobiálních beta-glukanů kvasinkami.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na studium vlivu různých kultivačních podmínek na produkci biomasy, beta-glukanů, lipidů, karotenoidů a dalších metabolitů u vybraných kmenů karotenogenních kvasinek. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, a to část teoretickou a část experimentální. V teoretické části jsou charakterizovány beta-glukany, možnosti jejich zdrojů a využití. Dále jsou zde popsány zvolené rody kvasinek, další jimi produkované metabolity, a nakonec možné metody analýzy těchto látek. V experimentální části je popsán postup kultivace, analýzy a získané výsledky. V rámci prvního experimentu byly zvolené kmeny kvasinek kultivovány na produkčních médiích s různým C/N poměrem, během druhého experimentu byly kvasinky kultivovány při různém obsahu fosforu, a to buď za laboratorní nebo za snížené teploty. Zvoleny byly kmeny Rhodotorula glutinis, Rhodotorula mucilaginosa, Rhodosporidium toruloides, Cystofilobasidium macerans, Sporidiobolus metaroseus a Sporidiobolus pararoseus. Zvyšující se C/N poměr měl obecně pozitivní vliv na produkci lipidů, zato u karotenoidů působil opačným způsobem, na množství beta-glukanů neměl jednoznačný vliv. Bylo zjištěno, že snížení kultivační teploty má výrazně negativní efekt na produkci všech sledovaných metabolitů. Zvýšený obsah fosforu v produkčních médiích u většiny kmenů pozitivně ovlivnil produkci biomasy a zastoupení beta-glukanů, naopak největších hodnot obsahu karotenoidů bylo dosaženo při nižší koncentraci fosforu. Na množství a zastoupení lipidů neměl obsah fosforu téměř žádný vliv. Nejvyšší zastoupení beta-glukanů v biomase bylo zjištěno u kmene C. macerans, jejich největší produkce dosáhl kmen R. toruloides. Pro akumulaci lipidů v biomase byl nejvhodnější kmen S. metaroseus. Nejvyšší množství celkových karotenoidů bylo dosaženo u kmene R. mucilaginosa.
The aim of this bachelor thesis is to study the effect of different cultivation conditions on the production of biomass, beta-glucans, lipids, carotenoids and other metabolites in selected strains of carotenogenic yeast. The thesis is divided into two main parts, a theoretical one and an experimental one. Theoretical part contains a characterisation of beta-glucans, their sources and uses, furthermore a description of the selected yeast genera and other metabolites they produce and finally possible analytical methods of these compounds. Experimental part describes the cultivation, analysis and obtained results. During the first experiment, the yeast strains were cultivated in production media with different C/N ratio, during the second experiment, the yeasts were cultivated either at room or at lower temperature with different content of phosphorus in the media. The selected strains of yeast were Rhodotorula glutinis, Rhodotorula mucilaginosa, Rhodosporidium toruloides, Cystofilobasidium macerans, Sporidiobolus metaroseus and Sporidiobolus pararoseus. Increasing C/N ratio generally had a positive effect on the production of lipids, while exhibiting the opposite effect on carotenoids, it did not have an unequivocal effect on the amount of beta-glucans. It was discovered that lowering the cultivation temperature had a significant negative effect on the production of all observed metabolites. Increased content of phosphorus in production media positively influenced the production of biomass and beta-glucans in most strains, on the other hand the highest amount of carotenoids was reached at lower concentration of phosphorus. The amount of phosphorus had almost no effect on the production and the profile of lipids. The highest amount of beta-glucans in biomass was discovered in C. macerans, their biggest production was reached by R. toruloides. The strain S. metaroseus was the most suitable for accumulation of lipids in its biomass. The highest amount of total carotenoids was reached by R. mucilaginosa.
Description
Citation
GERSPITZEROVÁ, N. Produkce a charakterizace imunologicky aktivních mikrobiálních beta-glukanů kvasinkami. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své bakalářské práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky bakalářské práce. Komise zhodnotila její bakalářskou práci celkově jako výbornou. Dzik: Jakým způsobem je vyjádřena koncentrace obsahu fosforu? Kozáková: Proč byla zvolena kultivační teplota 15 °C? Márová: Proč kultivace probíhala tak pomalu? Jak byla stanovena referenční hodnota fosforu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO