Bioaktivní látky pro pleťové krémy: Stanovení stability pleťového krému s obsahem kozího mléka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Obsahem této bakalářské práce je studium stability krému připraveného v běžných laboratorních podmínkách s obsahem lyofilizátu kozího mléka. Kozí mléko bylo nejprve denaturováno, poté proběhla jeho charakterizace pomocí metod FTIR, elementární analýzy a termogravimetrické analýzy. Pro porovnání účinků denaturace byla stejná série měření zopakována s nativním vzorkem mléka. Dále byla připravena samotná emulze. Prvotní stabilita připravených vzorků byla stanovena na analytické odstředivce a receptura s přípravou krému byla optimalizována. Měření stability probíhalo na základě měření v daných časových intervalech staří vzorku. Sledovanými parametry byly reologické vlastnosti – zejména vyhodnocení meze toku a pevnosti struktury podle délky lineární viskoelastické oblasti a komplexního modulu – tepelná stabilita měřená pomocí diferenční skenovací kalorimetrie, vizuální zhodnocení probíhalo díky optické mikroskopii a pozorování. Byla prokázána stabilita vzorku při skladování za laboratorní teploty s mírnými projevy destabilizace struktury emulze. Senzorická analýza prokázala vhodnost produktu pro osoby se sušší pokožkou, kdy kůži příjemně zvláčnil a dle hodnotitelů byl pocit na pokožce příjemný. Krém si po celou dobu experimentu uchovával svou podobu, nedošlo k jeho konečné degradaci na původní dvě fáze nebo k jeho znehodnocení, např. plísněmi.
The aim of this bachelor thesis is a stability trial of a skin cream incorporated with goat milk lyophilizates prepared in usual laboratory conditions. Firstly, the goat milk was denatured, to be further analysed via FTIR, elemental analysis and thermogravimetry. To compare the denaturation effect, measurements with native goat milk sample were performed as well. Next, an emulsion was prepared. First stability tests were performed using analytical centrifuge and the cream preparation procedure and component ratio was optimized. Stability trials were carried out at specified time intervals. Rheological properties – especially yield stress values and structure strength, determined by linear viscoelastic region and complex modulus – thermal endurance measured via differential scanning calorimetry and visual validation via optical microscopy and sample observation were tested and performed. Skin cream stability of sample stored at laboratory temperature was demonstrated, showing moderate sings of structure destabilisation. Product suitability for dry skin was proved by sensory analysis. The skin feeling was pleasant, and the cream moisturized the surface area, that it was applied to, according to evaluators. Visually, the emulsion appeared to maintain its properties during the experiment time range, it did not undergo a complete degradation of separation into two original phases, nor it was degraded, for example by mold.
Description
Citation
DOSTÁLOVÁ, T. Bioaktivní látky pro pleťové krémy: Stanovení stability pleťového krému s obsahem kozího mléka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své bakalářské práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky bakalářské práce. Komise zhodnotila její bakalářskou práci celkově jako výbornou. Kozáková: Jak si vysvětlujete současný nárůst tekutosti a vysychání po 5 měsících? Márová: Proč se přidává zrovna kozí mléko? Jaký byl obsah kozího mléka? Co je to nativní mléko? Vala: Jakým způsobem byla provedena dekonvoluce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO