Transport léčiv v půdních systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Léčiva mají negativní vliv na přírodu. Pokud nedojde k jejich degradaci v čistírnách odpadních vod, mohou kontaminovat jezera, řeky a dokonce i pitnou vodu. Půda však obsahuje půdní organickou hmotu, která má chelatační vlastnosti a dokáže zabránit migraci daného léčiva. Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat transport vybraného léčiva v půdním sloupci a pokusit se stanovit jeho difuzivitu. Pro transport byl zvolen sulfapyridin. Sulfapyridin patří do skupiny sulfonamidových antibiotik, které jsou v životním prostředí často detekována. Používá se především ve veterinární medicíně k léčení různých infekcí. Dílčím cílem bylo popsat základní vlastnosti půdy v závislosti na hloubce půdní vrstvy. Koncentrační profil léčiva v půdním sloupci byl stanoven pomocí UVVIS spektrometrie v půdních výluzích. Pro vyluhování byla použita tato činidla: destilovaná voda, jako čisté rozpouštědlo bez přítomnosti dalších látek, kohoutková voda jako modelové činidlo nahrazující půdní roztok a roztok chloridu hořečnatého, který je používán pro půdní výluhy volně pohyblivých a iontově vázaných látek v půdě.
Drugs have a negative effect on nature. If they do not degrade in wastewater treatment plants, they can contaminate lakes, rivers and even drinking water. However, the soil contains soil organic matter, which has chelating properties and can prevent the migration of the drug. The aim of this bachelor thesis was to map the transport of the selected drug in the soil column and try to determine its diffusivity. Sulfapyridine was chosen for transport. Sulfapyridine belongs to a group of sulfonamide antibiotics that are often detected in the environment. It is mainly used in veterinary medicine to treat various infections. The partial goal was to describe the basic properties of the soil depending on the depth of the soil layer. The drug concentration profile in the soil column was determined by UVVIS spectrometry in soil extracts. The following reagents were used for leaching: distilled water, as a pure solvent without the presence of other substances, tap water as a model reagent replacing the soil solution and magnesium chloride solution, which is used for soil extracts of freely moving and ionically bound substances in the soil.
Description
Citation
JANEBOVÁ, D. Transport léčiv v půdních systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své bakalářské práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky bakalářské práce. Komise zhodnotila její bakalářskou práci celkově jako výbornou. Dzik: Na čem byla založena analytika stanovení? Márová: Nebyly stříkačky umístěné v půdě příliš blízko sebe? Pekař: Bylo nalezeno léčivo i v nejnižší vrstvě?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO