Transport léčiv v reaktivních hydrogelech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto bakalárska práca sa zameriava na problematiku difúznych procesov vybraných antibiotík v agarózových hydrogéloch s inkorporovanými huminovými kyselinami. Modelový systém pôdy simuluje transport týchto polutantov a poukazuje na schopnosť huminových kyselín tieto molekuly viazať a zadržať, čím sa zamedzí ich následná kontaminácia na nežiadaných miestach. Teoretická časť popisuje prehľad liečiv vyskytujúcich sa v pôdnych a vodných systémoch; podáva informácie o ich správaní, vplyve, degradácii a možných následkoch v prírode. Ďalej sa zaoberá základnými znalosťami o zložkách pôdy, najmä huminovými kyselinami, a vysvetlením difúznych procesov. V experimentálnej časti bola sledovaná difúzia antibiotík sulfometoxazolu a sulfapyridínu v dvoch typoch agarózových hydrogéloch; s prídavkom a bez aktívnej zložky v podobe huminových kyselín. Priebeh difúzie z konštantného zdroja bol meraný pomocou UV-VIS spektrometrie počas 21 dní. Cieľom bolo porovnať dosiahnuté výsledky a stanoviť difúzne koeficienty liečiv v oboch typoch hydrogélov.
The bachelor thesis focuses on a problem associated with diffusion processes of antibiotics in agarose hydrogels enriched with humic acids. The soil model system simulates the transport of these pollutants and demonstrates the ability of the humic acids to bind and retain these substances, thereby preventing their subsequent contamination at unintentional places. The theoretical section encompasses an overview of the occurrence of pharmaceuticals in soil and water systems; it also provides information about their behaviour, effects, degradation, and potential outcomes in nature. It further clarifies basic knowledge of soil components, in particular humic acids. Furthermore, the mechanism behind the diffusion processes is explicated. Within the experimental part, the diffusion of the sulfomethoxazole and sulfapyridine in two types of agarose hydrogels was examined. Firstly, the pure agarose hydrogel was used and secondly, the addition of the active agent in the form of humic acids was performed. The method of diffusion from continuous source was utilized, followed by measuring through UV-VIS spectrometry for 21 days. The study aimed to compare the results and to establish the diffusion coefficients of the pharmaceuticals in both types of hydrogels.
Description
Citation
KOTRADYOVÁ, V. Transport léčiv v reaktivních hydrogelech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace student-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla velmi dobrý výtah výsledků své bakalářské práce, zodpověděla dotazy oponentské i členů komise, reagovala na připomínky k bakalářské práci. V diskusi tak studentka prokázala velmi dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky bakalářské práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila její bakalářskou práci celkově jako velmi dobrou. Márová: Co Vás vedlo ke sledování agarózového gelu? Vala: Měřící okno v cele se posouvalo? A jak velkou část okno tvoří? K čemu dál by sloužily zachycené látky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO