Systém pro testování snímačů kvality příze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V dnešní době je textilní produkce velmi rozšířená a s rostoucími požadavky na kvalitu příze je potřeba vyráběnou přízi testovat. K tomu se používají různé senzory. Cílem práce je navrhnout a sestavit testovací stanoviště pro testování senzorů kvality příze během jejich vývoje. Testované senzory Q30 jsou vyvíjené firmou Rieter. Pro pohánění stanoviště a polohování testovaného vzorku byly použity krokové motory v tříosé konfiguraci od společnosti Standa Ltd. Pro připevnění senzoru a vzorku příze k systému byly navrženy a vyrobeny přípravky z duralu. Pro ovládání systému stolním počítačem byla vytvořena obslužná aplikace v programovacím jazyce C# za využití .NET frameworku ve vývojovém prostředí Visual Studia. V rámci tvorby aplikace byly vytvořeny knihovny funkcí, které mají uplatnění i do dalších projektů.
In the current situation, there are big demands for a textile production and the yarn quality. For that reason it is necessary to test the quality of the yarn, using sensors such as sensor Q30 of the Rieter company. The main goal of this thesis is to design and create a station for testing of the mentioned sensors in their development. Movement of the tested yarn is provided by three stepper motors made by the Standa Ltd. For connecting of the tested yarn and the sensor to the system, several metal parts were designed and created. Finally an app was designed to control the system. It was created using a C# programming language in the .NET framework in the Visual studio IDE. As part of the application, there were created libraries containing control commands for the controller. These libraries are usable for a different projects too.
Description
Citation
KUBEŠ, F. Systém pro testování snímačů kvality příze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) mjr. Ing. Václav Křivánek, Ph.D. (člen) Ing. Josef Vejlupek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svou diplomovou práci. Poté byly předneseny posudky a student odpověděl na otázky oponenta. Následně proběhla diskuze se členy komise vztahující se k diplomové práci, při které byly položeny následující dotazy: Vaším úkolem bylo testovat tester, je to tak? Jak jste získal referenční hodnoty? Testoval jste vaše zařízení pro praktické použití? V reálném prostředí přece vlákno prochází senzorem velkou rychlostí? Proč má váš mechanismus 3 osy? Senzor který používáte je jednoosé CCD? Podle názoru komise byla úroveň odpovědí vyhovující.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO