Zážehový motor s proměnným stupněm komprese

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
F
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
S cieľom znížiť emisie znečisťujúcich látok zo spaľovacích motorov aplikácia stechiometricky riadených zážihových motorov pre ľahké vozidlá prekonala v posledných rokoch trhový podiel vznetových motorov. Hlavným dôvodom je schopnosť podstatne znížiť primárne škodlivé emisie (HC, CO a NOx). S rastúcou pozornosťou venovanou emisiám CO2 sa však vývoj vysoko účinných zmenšených zážihových motorov stáva mimoriadne zaujímavým. Aby sa však umožnila prevádzka pri vysokom zaťažení na takýchto zmenšených motoroch, kompresný pomer sa musí znížiť z dôvodu obmedzení klepania, čím sa zníži účinnosť prevádzky pri čiastočnom zaťažení. Táto práca sa snaží opísať riešenia, ktoré už boli vyvinuté rôznymi výrobcami automobilov a detailne opísať mnou navrhnuté konštrukčné riešenie na zmenu kompresného pomeru pomocou dvojstupňového systému.
With the aim of reducing pollutant emissions from internal combustion engines, the application of stoichiometrically operated spark ignition engines, for light vehicles, has been overcoming the compression ignition engines market share throughout the past years. The ability of a substantial reduction of the primary harmful emissions (HC, CO, and NOx). Nonetheless, with increasing attention to CO2 emissions, the development of highly efficient downsized spark ignition engines turns to be of enormous interest. However, to enable high load operation on such downsized engines, the compression ratio must be reduced due to knock limitations, reducing the partial-load operations efficiency. The work tries to describe solutions that have already been developed by various car manufacturers and to describe in detail my proposed design solution for changing the compression ratio using two-stage system.
Description
Citation
FŰRI, P. Zážehový motor s proměnným stupněm komprese [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. Jan Klimeš (člen) Ing. Vojtěch Trusík (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Student seznámil komisi s výsledky závěrečné práce. Následně odpovídal na otázky oponenta. Otázky oponenta: 1) Jak se liší navržený systém od systému FEV Motortechnik? Hodnocení: Částečně zodpovězeno 2) Vyjádřete se ke správnosti základního vztahu (12) pro výpočet setrvačných sil v závislosti na otáčkách motoru. Hodnocení: Nezodpovězeno 3) Na obr. 20 nejsou vyznačeny počítané excentricity e, e.eff, s nositelka síly na píst vypadá, že není rovnoběžná s osou válce, šipky u úhlů beta a delta jsou zakresleny tak, jako by jejich vrcholy byly na opačné straně. Může student objasnit, jakým způsobem dospěl z obr. 20 ke vtahům (14) a následně (15)? Hodnocení: Zodpovězeno Další otázky k závěrečné práci: 4) Obecně v práci chybí grafické zobrazení kinematiky a dynamiky systému (silové zatížení). Uvažoval jste o použití multi-body systému? Hodnocení: Nezodpovězeno 5) U pevnostních výpočtů chybí uvedení škál a výsledků těchto simulací. Čím je to způsobeno? Hodnocení: Částečně zodpovězeno 6) U výpočtů MKP, jak lze těmto výsledkům věřit? Jsou důvěryhodné tyto výsledky? Jak jste došel k tomu, že výsledky druhé simulace jsou správně? Hodnocení: Nezodpovězeno 7) Kdybyste měl ekonomicky shrnout Vaše řešení, jaké má toto řešení přínos? (Kolikrát bude dražší tento systém, jaké budou výhody) Hodnocení: Nezodpovězeno 8) Proč si myslíte, že za celou historii vývoje spalovacích motorů se toto řešení nedostalo do praxe? Hodnocení: Částečně zodpovězeno 9) Dokázal byste s větším množstvím času doplnit chybějící výsledky práce? Hodnocení: Zodpovězeno 10) Vaše řešení je inspirací, nebo je to čistě Váš originální nápad? Hodnocení: Zodpovězeno
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO