Ventilované ochranné oděvy pro zdravotníky v kontaminovaných prostředích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na experimentální ověření chladicího účinku na člověka ventilací okolního vzduchu pod ochranný oděv. První část práce obsahuje rešerši zabývající se pojmy spojenými s tepelným komfortem a způsoby přenosu tepla. V této části jsou před-staveny dostupné možnosti chlazení člověka pohybujícího se v prostředí o vysoké teplotě. Druhá část je zaměřena na definování hypotéz a popis experimentů, které byly pro tuto práci provedeny. Poslední částí práce jsou samotné výsledky experimentů a jejich porovnání s daty z experimentů z odborné literatury.
Focus of the masters thesis is experimental verification of cooling effect of ambient air stream directed under a protective clothing of a human. The first part is a review of literature encompassing concepts related to thermal comfort and heat transfer. Possibilities of cooling a human who is moving in high ambient temperature environment are introduced in this part. The second part is focused on hypotheses devised and experiments performed. The last part is focused on results of the experiments and their comparison with an experiment described in literature.
Description
Citation
ŠTENCLOVÁ, K. Ventilované ochranné oděvy pro zdravotníky v kontaminovaných prostředích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jan Jedelský, Ph.D. (člen) Ing. Bc. Jan Fišer, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Lízal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Studentka seznámila zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. Následně prezentovala odpovědi na dotazy oponenta, uvedené v posudku závěrečné práce: 1. V práci se věnujete ochranným oblekům a jejich vlivu na tepelný komfort/pocit člověka, který je využívá. Ovšem ne všechny ochranné obleky musí nutně způsobovat totožnou tepelnou zátěž. Jedná se o to, jak dobře jsou dané obleky permeabilní (umožňující prostup vzduchu a odvod tepla pocením). Která veličina definuje propustnost ochranných obleků, jak se zjišťuje a jaké je přibližné rozmezí jejich hodnot pro neprodyšné a pro prodyšné obleky? - Studentka dotaz zodpověděla. 2. V práci využíváte pojem tepelný komfort, v praxi se hojně využívá také pojem tepelný pocit, jaký je rozdíl mezi těmito dvěma pojmy a existují nějaké škály na jejich hodnocení, pokud ano, tak jak vypadají? - Studentka dotaz zodpověděla. 3. V práci byla pro metabolickou zátěž použita hodnota 2,1 met, která odpovídá, jak píšete, mírné aktivitě člověka, což by korespondovala například s prací nemocničního personálu. Ovšem při zásazích hasičů, případně při likvidacích chemických látek v nepřístupném terénu může být dosaženo výrazně vyšší metabolické zátěže v hodnotách mezi 6 – 8 met (viz Kompendium fyzických aktivit z roku 2011). Bylo by možné Vámi uvedeným navrženým systémem úspěšně chladit lidské tělo i při takto vysokých hodnotách metabolické zátěže? - Studentka dotaz zodpověděla. V diskuzi k diplomové práci byly položeny dotazy: - Doc. Lízal se dotázal na vyjádření nejistot měření. - Studentka uvedla, že určení nejistot měření, nebylo součástí procesu vyhodnocení dat. - Prof. Jedelský se dotázal na princip funkce použitého ochranného oděvu, kdy docházelo k jeho nafouknutí, což omezuje pohyb. - Studentka uvedla že prezentované fotografie jsou z měření, kde se zkoumala těsnost oděvu a ten nebyl vybaven výstupními ventily. Při vybavení oděvu ventily je oděv splasklý a neomezuje v pohybu. - Prof. Jícha se dotázal odkud dochází k nasávání vzduchu pro ochranný oděv? - Studentka uvedla jakým způsobem je řešena úprava vzduchu na vstupu do oděvu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO