Problematika srovnávání obvyklé ceny a tržní hodnoty dle nové právní úpravy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou srovnání obvyklé ceny a tržní hodnoty dle nové právní úpravy. Cílem diplomové práce je zjištění a objasnění rozdílů mezi cenou obvyklou a tržní hodnotou. Rozdíly mezi obvyklou cenou a tržní hodnotou jsou zkoumány na devíti modelový bytech v krajském městě Zlín. Pro město Zlín je provedena analýza současného stavu a analýza trhu. Modelové byty jsou vybrány na základě dispozice a stavu. Ke každému z bytů je vypracována databáze realizovaných cen, nabídkových cen a nájmů. Vstupní data jsou použita při určení obvyklé ceny a tržní hodnoty. Cena obvyklá je určena porovnávací metodou z realizovaných cen. Tržní hodnota je určena porovnávací a výnosovou metodou z nabídkových cen. Z podrobné analýzy výsledků jsou zjištěny a objasněny rozdíly mezi cenou obvyklou a tržní hodnotou.
The diploma thesis deals with the issue of comparison of the usual price and market value according to the new legislation. The aim of the thesis is to identify and clarify the differences between the usual price and the market value. The differences between the usual price and the market value are examined on nine model flats in the regional city of Zlín. For the city of Zlín, a analysis of overall situation and a market analysis are carried out. The model flats are selected on the basis of their layout and condition. For each of the apartments a database of realized prices, offer prices and rents is prepared. The input data is used for determination of the usual price and market value. The usual price is determined by the comparison method out of the realized prices. The market value is determined by the sales comparison approach and income approach from bid prices. From a detailed analysis of the results, the differences between the usual price and the market value are identified and explained.
Description
Citation
ČERNOUŠKOVÁ, K. Problematika srovnávání obvyklé ceny a tržní hodnoty dle nové právní úpravy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. et Ing. Martin Cupal, Ph.D. et Ph.D. (místopředseda) Ing. Josef Čech, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslava Hlavinková, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Klika, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Diplomantka seznámila státní zkušební komisi se svou závěrečnou prací, na téma: Problematika srovnávání obvyklé ceny a tržní hodnoty dle nové právní úpravy. Závěrečnou práci obhajovala jasně a srozumitelně. Z jejího přednesu bylo patrné, že k řešeným úkolům přistupovala velmi zodpovědně. Na otázky komise odpověděla pohotově a s přehledem. Rovněž na doplňkové otázky odpověděla správně a jasně. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomantka svou závěrečnou práci obhájila. prof. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. položila otázku: Jak byste zhodnotila rozdíl mezi cenou obvyklou a tržní hodnotou metodicky? doc. Ing. et Ing. Martin Cupal, Ph.D. et Ph.D. položil otázku: Proč je rozdíl obvyklé ceny a tržní hodnoty dle Vašich výsledků vždy téměř fixní a jednostranný? Jak jste pracovala s databázemi v diplomové práci? Ing. Pavel Klika, Ph.D. položil otázku: Jaké prvky obsahovaly databáze pro cenu obvyklou a tržní hodnotu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO