Diagnostika systémů založených na GNU/Linux

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá tvorbou odlehčeného programu, který sbírá a ukládá informace ze systému založeného na operačním systému GNU/Linux. Dokáže také informovat o chybách v systému i jeho neobvyklém chování. Program cílí na maximální spolehlivost, izolovanost jednotlivých částí a jednoduchost použití. V teoretické části práce jsou popsány nedostatky existujících řešení a zasazení do kontextu, v praktické části je následně popsána architektura programu a její implementace. Program byl úspěšně nasazen v zadávající společnosti BringAuto, s jejíž spoluprací byla práce vytvořena. Ukázalo se, že je schopný zaznamenávat informace ze systému bez jeho přílišného zatížení. V případě selhání části systému velmi zjednodušil hledání příčin.
This bachelor thesis focuses on the creation of the light-weighted program, which collects and saves information from GNU/Linux-based systems. Designed and developed solution can also inform about errors in the operating system and its unusual behavior. The program aims at maximum reliability, isolation of individual parts, and ease of use. The theoretical part describes problems of already existing solutions and focuses on the system monitoring context. The practical part then describes program architecture and its implementation. The program was successfully deployed in the company BringAuto, which collaborated with the creation of this thesis. It turned out that the program is able to record information from the operating system without its big load. In case of partial system failure, the program helped with finding its causes.
Description
Citation
HOFBAUER, M. Diagnostika systémů založených na GNU/Linux [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Co v rámci vaši práce znamená "diagnostika"? Jak jste hodnotil nedostatky existujících řešení (např. Nagios)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO