Theremin: bezkontaktní hudební nástroj

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a implementací digitálního bezkontaktního hudebního nástroje theremin. V první části je nejprve zdokumentován theremin, jeho vlastnosti a dosavadní řešení. Druhá část je zaměřena na dokumentaci a testování softwaru a hardwaru, který je možné použít k řešení této práce. Předposlední část je zaměřena na samotnou implementaci nástroje a vytvoření funkčního prototypu. Finální kapitola testuje funkcionalitu finálního prototypu nástroje.
This bachelor thesis deals with the design and implementation of a digital touchless musical instrument theremin. In the first part, the theremin, its features and existing solutions are first documented. The second part focuses on the documentation and testing of the software and hardware that can be used to solve this thesis. The penultimate part focuses on the actual implementation of the instrument and the creation of a working prototype. The final section tests functionality of the final prototype instrument.
Description
Citation
BAŠTÝŘ, L. Theremin: bezkontaktní hudební nástroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen) Ing. Václav Šátek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky své práce zaměřené na tvorbu bezkontaktního hudebního nástroje. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a komise. Komise posoudila hodnocení v posudcích a obhajobu studenta, konstatuje splnění zadání pouze na základní úrovni a shledává rozsah práce pouze jako minimální akceptovatelný. Realizační výstup splňuje požadavky zadání. Komise ve výsledku hodnotí práci stupněm D. Otázky u obhajoby: V kapitole 1.1 hovoříte na straně 8 (a taktéž na mnoha dalších místech v textu) hovoříte o změně kapacitance kondenzátoru. Nejedná se spíše ale o změnu kapacity dle v textu popisovaného principu činnosti nástroje? Můžete prosím stručně vysvětlit váš pohled na souvislost kapacity a kapacitance? Můžete prosím vysvětlit pojem "lehce skloněná sinusovka", na který je možno narazit na několika místech technické zprávy?  V kapitole 3.3.2 uvádíte, že použité senzory jsou schopny ve fázi inicializace provádět svoji kalibraci a při měření validaci získaných dat. Můžete tyto dva aspekty stručně vysvětlit? Není uvedený rozsah frekvencí do 7 kHz poněkud omezený? Jaké je technické řešení stanovení výšky tónů na základě výstupů senzorů (potenciálně zašuměných)? Proč na stanovení výšek tónů nebyl použit např. standardní Kalmanův filtr? Jakým způsobem konkrétně jsou generovány tóny z MCU? S jakou frekvencí je MCU schopen generovat různé tóny? Proč jsou sinusové průběhy signálů na výstupu "deformované" / upravené? Jakou metodou jsou výstupní signály generovány?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO