Procedurální generování a simulace 2D herního světa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem práce je implementace procedurálního generování a simulace dvojdimenzionálního herního světa. Herní svět je tvořen nekonečnou mřížkou malých dlaždic. Tyto dlaždice jsou seskupeny do částí, takže svět je generován a simulován pouze pro ty části, které jsou poblíž hráče. Generovaný terén se skládá z několika biomů a podzemních jeskyní. Kapaliny, plyny nebo třeba růst trávy patří mezi procesy, které jsou simulovány.
The goal of this thesis is to implement procedural generation and simulation of a two-dimensional gaming world. The virtual world is a seemingly-endless grid composed of small-tiled chunks which are generated and simulated when the player is nearby. The generated terrain consists of several biomes and underground caves. Liquids, gases or growth of grass are among the simulated processes of the world.
Description
Citation
DUBSKÝ, T. Procedurální generování a simulace 2D herního světa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) Ing. Šárka Květoňová, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: V sekcii 3.3.1 spomínate, že update políčok sa deje len pre náhodné z nich pomocou hashu ID a času. Aký podiel políčok sa takto updatuje? Nemôže náhodnosť s využitím hashu spôsobiť nejaké viditeľné problémy napr. tým že vzniknú neprirodzené regulárne štruktúry? Ako je pri tekutinách riešená situácia, kedy sa častica dostane mimo oblasť pre ktorú sa simulácia počíta (napr. dym do nebies, voda dole hlbokou jaskyňou)? Rozmýšlali ste nad možnými hernými mechanikami/princípmi, ktoré by boli pre hru s takýmto prostredím využiteľné? Má v tomto ohľade Vami generované prostredie nejaké špecifiká oproti obdobným titulom? Jsou změny v generovaném světě perzistentní?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO