Model vozidla redukované složitosti se samořídicími schopnostmi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je navrhnúť a zrealizovať model vozidla redukovanej zložitosti so samoriadiacimi schopnosťami s použitím bežne dostupných komponentov. Hlavná časť riešenia pozostáva zo stavebnice LEGO s doplnením výpočtovej platformy RaspberryPi. Pohyb vozidla po navigačnej línií zabezpečuje spracovanie obrazu zo zabudovanej kamery. Podarilo sa vytvoriť systém pozostávajúci z ľahko dostupných a finančne nenáročných komponentov, ktorý sa dokáže autonómne pohybovať v priestore. Výsledkom práce je tiež demonštrovanie procesu spracovania obrazu a vyhodnotenie experimentov zameraných na overenie funkcionality riešenia.
The main goal of this bachelor's thesis is to design and implement a model vehicle of reduced complexity with self-steering capabilities using commonly available components. The main part of the solution consists of a LEGO kit with the addition of the Raspberry Pi computing platform. The movement of the vehicle along the navigation line is ensured by the image processing from the built-in camera. It has been possible to create a system consisting of easily accessible and inexpensive components that can move autonomously in area. The result of this thesis is also a demonstration of the image processing and evaluation of experiments focused on functionality verification.
Description
Citation
KUBOVÝ, M. Model vozidla redukované složitosti se samořídicími schopnostmi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen) Ing. Václav Šátek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě celkového posouzení rozhodla hodnotit práci stupněm D a to hlavně z důvodu výhrad k úrovni splnění některých částí zadání a nedostatků v technické zprávě. Otázky u obhajoby: Můžete prosím komisi stručně přiblížit rozsah vaší implementační činnosti? Z technické zprávy není tento aspekt úplně patrný. Proč jsem do vašeho návrhu začlenil pomocnou desku typu Arduino NANO? Domnívám se, že zvolená výpočetní platforma Raspberry Pi by bez problémů zvládla i činnost zajišťovanou touto destičkou. Co konkrétně realizují použité knihovní funkce pro zpracování obrazu? Jaká je složitost řídicího algoritmu? Jak je model schopen řídit při různých světelných podmínkách? Zvládne model ostrou zatáčku vymezenou linií v pravém úhlu? Proč je na modelu realizováno ovládání tlačítky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO