Inteligentní detektor prezence

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V této práci jsem se zabýval řešením vnitřní lokalizace, jejím návrhem a realizací. Jsme v době, kdy je téma chytré domácnosti denní záležitostí a řešení vnitřní lokalizace zatím nemá jistého vítěze. Cílem práce je vytvořit inteligentní detektor prezence, pomocí technologie Bluetooth, který rozpozná, v které místnosti se zařízení nachází, a odhadne, v které části místnosti se zařízení může nacházet. Pro dosažení cíle používám minimálně tři senzory v každé místnosti a porovnávám síly signálů mezi senzory a lokalizovaným zařízením. Na redukci šumu z datových signálů od senzorů je použit Kalmanův filtr. Výsledkem práce je funkční řešení pro vnitřní lokalizaci. Zjistil jsem, že není jednoduché použít rychle se měnící sílu signálu pro triangulaci a získat tak přesnou polohu zařízení. Další práce by se mohla zabývat tím, co je potřeba udělat, aby triangulace byla možná a funkční. Jednou z možných cest je prozkoumání technologie Bluetooth Direction Finding.
In this work I dealt with the solution of indoor localization, its design and implementation. We are at a time when the topic of smart home is a daily affair and the solution for indoor localization does not have a certain winner yet. The goal of this work is to create an intelligent presence detector, using Bluetooth technology, which recognizes in which room the device is located. And it estimates in which part of the room the device can be located. To achieve the goal, I use at least three sensors in each room and compare the signal strengths between the sensors and the localized device. A Kalman filter is used for a noise reduction on data signals from sensors. The result of the work is a functional solution for indoor localization. I have found that it is not easy to use rapidly changing signal strength within triangulation to obtain the exact position of the device. Further work could address what needs to be done to make triangulation possible and functional. One of possible directions is an exploration of Bluetooth Direction Finding technology.
Description
Citation
KRONIKA, V. Inteligentní detektor prezence [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc. (člen) Ing. Vojtěch Mrázek, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Mohl byste prosím lépe popsat, čeho jste v práci dosáhl? Můžete nějak porovnat své řešení s již existujícími řešeními?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO