Analýza dějových linií na základě shrnutí obsahu knih a uživatelských recenzí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je vytvoriť systém pre analýzu a klasifikáciu kľúčových dejových línií zo zhrnutých dejových zápletiek a užívateľských recenzií v anglickom jazyku. Zvolený problém je riešený pomocou techniky strojového učenia založenej na transformeroch. Vo vytvorenom riešení je implementované aj sťahovanie dát a bol vytvorený dataset užívateľských recenzií a informácií o knihách prevyšujúci 23 miliónov recenzií a takmer 900 tisíc informácií o knihách. Systém dokáže predikovať aké typy dejových zápletiek sa v dátach nachádzajú.
The aim of this work is to create a system for analysis and classification of plot keywords from summarized storylines and user reviews in English. The chosen problem is solved using a transformer-based machine learning technique. The created solution also implements data downloading and a dataset of user reviews and information about books was created, exceeding 23 million reviews and 900 thousand information about books. The system can predict what plot keywords the data contains. 
Description
Citation
RÚČEK, P. Analýza dějových linií na základě shrnutí obsahu knih a uživatelských recenzí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Jaké jiné přístupy k určování podobnosti příběhů jste zvažoval? Jak jste zjišťoval falešně pozitivní výsledky? Odkud jste převzal 88 klíčových dějových linií? Hodnotil jste srozumitelnost a pochopitelnost dějových linií?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO